Kis vízerőmű épül a Hármas-Körösön

A békésszentandrási 2 MW teljesítményű kis vízerőmű megépítésével Magyarország vízerőművi áramtermelő kapacitása el fogja érni az 55 megawattot.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára Békésszentandráson utalva a napokon belül megkezdődő kiserőmű építésére kiemelte: érdemes és kell ilyen beruházásokba belevágni, hiszen az ország 2020-ig 14,6 százalékos megújuló energia részarányt vállalt az Európai Unió előtt. “Ezt a vállalásunkat azonban csak hasonló kapacitású kis- és közepes erőművekkel tudjuk teljesíteni” – tette hozzá. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy legyen néhány nagyon hatékony, nagyteljesítményű alaperőmű, amelyek biztonsággal tudják szolgálni az ország energia ellátását. “Emellett ugyan ilyen fontos számunkra, hogy meglegyenek az országban azok a megújuló energia alapú termelő berendezések is, amelyeknek a hasznát már nem csak a nagyok, legtöbb esetben a transznacionális társaságok tudják szedni, hanem a hazai kis- és közepes befektetők” – tette hozzá. Mint mondta, ebbe a folyamatba illik bele a további három, az állam által támogatott kapacitásbővítés Felsődobszán, Ikerváron és Pornóapátiban, ahol a meglévő kis, illetve törpe vízerőművek kapacitását emelik, illetve növelik a hatékonyságot.

 
Az összesen 1,7 milliárd forinttal támogatott beruházások segítségével 2,8 megawatt többlet beépített teljesítményt fog jelentkezni. Békésszentandráson, a Hámas-Körösön a Hydro Power Consulting Kft. 2,7 milliárd forintból építi meg az 1942-ben épült helyi duzzasztónál a 2 MW kapacitású erőművét. A fővárosi székhelyű és magyar magánszemélyek tulajdonában álló cég éves szinten 8,6 gigawattóra villamos energiát fog termelni Békésszentandráson – mondta az MTI érdeklődésére Kapuváry Gusztáv, a beruházó vállalkozás ügyvezető igazgatja. Hozzátette, a társaság a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében egymilliárd forintos támogatást nyert el. A támogatáson felül a projekthez szükséges forrásokat a tulajdonosok hozzájárulásából, illetve bankhitelből biztosítják. A két Kaplan turbinás erőmű beruházása a tervek szerint 2012 végére fejeződik be. A cég számításai szerint a fejlesztés 15 év alatt megtérül, ugyanakkor a környezetbarát beruházással évente nyolc ezer tonna széndioxidot váltanak ki. A Hydro Power Consulting Kft egyébként már korában átadott egy hasonló erőművet a Rábán Kenyeriben, és szintén egy kiserőművet tervez a Hernádon is.

Ajánlott tartalom

A szakértő szerint megéri most napelemes rendszert telepíteni

A szakértő a napelemes rendszerek árának emelkedésére számít a következő években.