Kisebb mértékű volt az északi-sarkvidéki jégtömeg olvadása az idén

Az északi-sarkvidéki jégtömeg idén nyáron tapasztalt regenerálódása a jégtérfogat tekintetében is visszaköszönt: az Európai Űrügynökség (ESA) Cryosat nevű műholdja az idei olvadási szezon végén majdnem 9 ezer köbkilométernyi jeget mért a térségben.

A mostani érték jóval nagyobb, mint az előző év ugyanezen időszakában. “Annak ellenére, hogy az északi-sarki tengeri jég regenerálódása kétségtelenül örömteli hír, muszáj azoknak a háttérben zajló változásoknak a fényében szemlélnünk, amelyek az elmúlt pár évtizedben történtek” – mondta Andy Shepherd, a University College London (UCL) professzora, hozzátéve, hogy a becslések szerint az 1980-as évek elején nagyjából 20 ezer köbkilométernyi tengeri jég úszott az északi-sarkvidéken októberenként.

A sarkvidéki tengeri jégtakaró vastagságát fejlett radartechnológiával vizsgáló Cryosat az elindítását követő három évben az őszi jégtérfogat folyamatos csökkenését észlelte, és 2012 októbere végén mérte a legkisebb, mindössze 6 ezer köbkilométernyi értéket. Az idei, jóval hidegebb nyarat követően azonban az őszi jégtérfogat értéke megnövekedett. A 2012 októberi vizsgálattal azonos három hétben végzett mérések szerint a jégtáblák össztérfogata idén 9 ezer köbkilométer volt.

A szakemberek szerint mindez részben a régebbi, 2-3 éves jég nagyobb arányú megmaradásával magyarázható. “A korábbi nyarak során a többéves jég egy része az alaszkai és szibériai területek felé sodródott, ahol aztán elolvadt. A széljárásokban bekövetkezett változás miatt azonban ez a jégtömeg a múlt nyáron nem mozdult. Így valószínűleg jövőre még több idősebb jég lesz, mint idén volt” – húzta alá Don Perovich, az amerikai Dartmouth Egyetem tengeri szakértője, aki szerint a Cryosat adatai megegyeznek más űreszközök megfigyeléseivel. A tengeri jég kiterjedését ugyan könnyebb mérni, de a szakemberek szerint a jégvastagság/térfogat a legbiztosabb mutatója a jégtömeg egészségi állapotának. Az új Cryosat-tanulmányt az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) San Franciscóban megrendezett őszi találkozóján ismertették – adta hírül a BBC News.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.