Kiskerti komposztálási program indul

Összesen 400, kiskerti komposztálásra használható, úgynevezett komposztáló keretet és rostát osztott szét pályázati támogatás nyomán a Heves megyei Markazon és Abasáron a komposztálás elterjedésének elősegítése érdekében a markazi Mátra Nagycsaládos Egyesület.

A komposztálható anyagokat, például a kerti zöldhulladékot csak össze kell gyűjteni a kiosztott komposztáló keretbe, ahol az lebomlik, majd rostálás után virágföldként, vagy a kert trágyázására lehet használni. A komposztáló eszközöket térítésmentesen kapják a családok az Új Széchenyi Terv Környezet és Operatív Programja keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A részvételnek csupán az a feltétele, hogy a kiosztott eszközöket 5 évig megtartsák és rendeltetésszerűen használják – közölte Nagy Kati. Ez immár a második komposztálási program Heves megyei kistelepüléseken. Korábban a Verpelét és Térsége Idegenforgalmáért Egyesület hasonló pályázatának nyomán Verpeléten és Tarnaszentmárián juttattak el 600 komposztáló keretet a helyi családoknak.

 

+ képünk illusztráció

Ajánlott tartalom

AM: megvalósult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítása

Az elmúlt európai uniós ciklusban leginkább a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából országszerte 40 milliárd forint keretösszeggel, több mint 90 beruházással, mintegy 100 ezer hektár területen valósítottak meg élőhely-rekonstrukciós feladatokat a hazai nemzeti park igazgatóságok - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős államtitkára kedden, Tápióbicskén.