Kiskunhalas városa és a PannEnergy Nyrt. együttműködési megállapodást írt alá geotermikus energia felkutatására és hasznosítására - jelentette be Várnai László, a város polgármestere és Bokorovics Tamás, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke kedden Kiskunhalason sajtótájékoztatón.

Kiskunhalas és a PannErgy a geotermikus energia hasznosítására

Kiskunhalas városa és a PannEnergy Nyrt. együttműködési megállapodást írt alá geotermikus energia felkutatására és hasznosítására – jelentette be Várnai László, a város polgármestere és Bokorovics Tamás, a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának elnöke kedden Kiskunhalason sajtótájékoztatón.

Kiskunhalas célja hogy a létrehozandó közös céggel a Kiskunhalas alatti vélelmezett geotermikus energia kitermelésével olcsóbbá teszi a távfűtést a város lakói számára, valamint az esetleges villamos energia termeléssel bevételhez jut – indokolta a közös cég alapítását Kiskunhalas polgármestere.  Várnai László szerint a beruházásnak köszönhetően jelentősen olcsóbbá válhat az energia Kiskunhalason, ezt további vállalkozások letelepülését és új munkahelyek teremtését is ösztönözheti.

Bokorovics Balázs, a PannErgy Nyrt. vezetője elmondta, hogy a beruházás megközelítőleg 3-5 milliárd forintba kerül majd, amelynek 20 százalékát a PannErgy biztosítja, a fennmaradó részt pedig európai bankok állják. Amennyiben az együttműködési szerződés keretén belül elkészülő geológiai elemzés szerint eredményesen működtethető erőmű és fűtőmű építhető, akkor az önkormányzattal közös projekttársaságot alapítanak 100 millió forint jegyzett tőkével. A közös cégben az önkormányzat tulajdonrésze 10 százalék lesz.

Az MTI kérdésére Bokorovics Balázs elmondta, hogy az engedélyek beszerzése után az első fúrásra, mely 2.000-2.500 méter mélyre megy és megközelítőleg 400 millió forintba kerül, várhatóan 2009 év elején kerül sor.  Bokorovics Balázs bejelentette, hogy további 14 településsel kötöttek előszerződést, de nem kívánta megnevezni a településeket.

Ajánlott tartalom

Módosítottak két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletet

Módosította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletét, új elemekkel bővül az energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását segítő EKR-katalógus, és egyszerűsödik a nagyfogyasztók által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos szabályozás.