Kissé nyugodtabb idő lesz a hétvégéig

Még lehet egy-egy zivatar csütörtökön a gomolyfelhők miatt. Marad a nyári meleg, de már nem sokáig. Szárazabb levegő alakítja az időjárást, ezért lesz kevesebb zápor, zivatar a hét első feléhez képest.

Néhol zivatar fordulhat elő csütörtök délután és este Pest, Heves és Nógrád megyében, 60 kilométer/órát meghaladó széllökés kíséretében – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Rövid idő alatt 15-30 milliméter csapadék eshet. A felhőszakadás miatt első fokozatú figyelmeztető előrejelzést adott ki Heves, Nógrád és Pest megyére az OMSZ.

Ezért csökken a zivatarveszély

Szárazabb levegő alakítja az időjárást, ezért lesz kevesebb zápor, zivatar a hét első feléhez képest. Gomoly- és fátyolfelhő is lesz az égen, de sütni fog a nap is. Napközben megélénkül a Dunántúlon a déli, délkeleti szél. Nyáriasan meleg marad a levegő. A csúcshőmérséklet 24 és 29 Celsius-fok között várható, késő este 15-20 fok valószínű. Az átlagosnál melegebb idő miatt a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Az erre érzékenyeknél fejfájás, migrén és szédülés léphet fel. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő. Hétvégén viszont már hűvösebb lesz, 15-26 fokig csökken a hőmérséklet, vasárnap pedig csak 16-21 fokig melegszik fel a levegő, írja az origo.hu.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.