Kiszabadult a kémnek nézett magyar gólya

Szabadon engedték a kémnek nézett magyar gólyát Egyiptomban. A madár hátára erősített GPS-jeladót vélték kémkedésre használható eszköznek.

Négy nap után kiszabadult a fogságából a magyar gólya, amelyet kémnek hittek, ezért befogtak Egyiptomban – írja a Blikk. A Gólya a Magyar Madártani Egyesület szerint „a körülményekhez képest higgadtan” viselte a megpróbáltatásokat. A gólya, miután tisztázták, az egyiptomi környezetvédelmi hatóság egyik munkatársához került, ő engedte szabadon. Az indulás sürgető volt, mert a szakemberek attól félnek, hogy a négynapos kényszerpihenő miatt a madár nagyon leszakadt a társaitól, és nehezen találja majd meg a helyes irányt, írja az origo.hu.

Ménes, a magyar gólya pár nappal ezelőtt esett fogságba Egyiptomban, mert a hátán lévő GPS-jeladót kémeszköznek vélték. Miután a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felvette a kapcsolatot egy egyiptomi természetvédelmi civil szervezettel (Nature Conservation Egypt – NCE), hamar tisztázódott, hogy a gólyát az MME munkatársai gyűrűzték és szerelték fel műholdas nyomkövetővel. Az illetékes egyiptomi hatóságok mostanra megvizsgálták, és nemzetbiztonsági szempontból veszélytelennek nyilvánították a madarat – közölte kedden az MME a honlapján.

A feltehetően sérült madarat egy helyi lakos fogta be Kairótól délkeletre, nagyjából 600 kilométerre.

Ménes Szécsényben kelt ki a tojásból, és augusztus elején kapta meg a jeladóját. Augusztus 30-án átkelt a Vörös-tengeren, és estére, 3700 kilométernyi vonulás után elérte a Nílus völgyét, ahol befogták. (A madár részletes vonulási útvonala megtekinthető a http://www.satellitetracking.eu/ weboldalon.)

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.