Kiszáradás szélén Kalifornia

Mennyi víz hiányzik a három éve szárazságtól szenvedő Kaliforniában? Legalább húsz balatonnyi. Egy kaliforniai kisváros szennyvizet hasznosító sótalanító üzemmel vészeli át a száraz éveket.

Hatalmas mennyiséggel, több mint 41 milliárd köbméterrel, nagyjából 41 köbkilométerrel csökkent a kaliforniaiak rendelkezésére álló vízkészlet három év alatt a NASA számításai szerint. A mennyiséget jól érzékelteti, hogy a Balaton medrében átlagosan 2 köbkilométer víz fér el.

A NASA klímaműholdja, a GRACE adatait most először használták fel annak megállapítására, hogy mennyi víz lenne szükséges ahhoz, hogy egy elhúzódó aszály véget érhessen. A számításokat a pasadenai Sugárhajtás Laboratórium (Jet Propulsion Laboratory, JPL) klímakutatói végezték.

Az utóbbi három évben vált igazán súlyossá

A kaliforniai szárazság a nyár folyamán tetőzött. A kutatók szerint akkor a Sacramento és a San Joaquin folyó vízgyűjtőjébn összesen 41,63 köbkilométer víz hiányzott a korábban szokásos mennyiségekhez képest. A műholdas adatok szerint a két vízgyűjtőn 2002 óta folyamatosan nőtt a szárazság.

A kérdéses területeken 2011 óta évente körülbelül 15 köbkilométernyivel csökkent a vízmennyiség. Ez több, mint amennyi vizet elhasználnak háztartási, ipari, kereskedelmi és közcélra összesen a 38 milliós Kaliforniában – évente 11,1 köbkilométert. Ez az úgynevezett települési vízhasználat, amelybe az öntözést (a mezőgazdasági vízhasználatot) nem számolják bele a vízügyi szakemberek.

Kevesebb víz, kevesebb hó

A csökkenést kétharmad részben az okozza, hogy a süllyed a talajvíz szintje a part menti hegyvonulatok és a Sierra Nevada között elterülő Központi völgyben. 2014 elején pedig az is kiderült, hogy a Sierra Nevadán összegyűlt hómennyiség is csak a fele a korábban várt mennyiségnek.

A kevesebb hó nem csak amiatt okoz gondot, hogy kevesebb patakot, folyót tud táplálni, hanem közvetett módon is. A kisebb hótakaró miatt a talajt jobban melegíti a nap, mert kevesebb sugárzás verődik vissza. „Emiatt szikkadtabbá válik a talaj, így a hóolvadék is nehezebben szivárog le a mélybe, így aztán a talajvíz is lassabban pótlódik” – magyarázza Tom Painter, a JPL munkatársa.

Mennyire száraz a talaj a gyökerek szintjén, és mennyire csökkent talajvíz az Egyesült Államok délnyugati részén?

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Több ingatlan kerülhet eladásra januártól

A Duna House cégcsoport várakozása szerint 10-20 ezerrel több ingatlanpiaci adásvétel várható jövőre a januártól induló csok plusz hatására, a társaság közleménye szerint a konstrukció legnagyobb pozitívuma, hogy a lakáscélú támogatásnál a hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, de még ennél kedvezőbb feltételeket is adhatnak a pénzintézetek a versenyhelyzet miatt.