Kiszáradhat a Colorado folyó

Kiszáradás fenyegeti az USA nyugati részének ütőerét, a Grand Canyonban kanyargó Colorado folyót.

A Colorado folyó több mint 2300 kilométeres útja során 30 millió embert lát el ivóvízzel, és öntözésre is intenzíven használják. A Colorado egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogyan hat a vízkészletekre az éghajlat változékonysága és a vízhasználat.

2000-ben a folyó által táplált víztározók 95 százalékig voltak tele. 2009-re ez az arány 59 százalékra csökkent. Ha az éghajlatváltozás tíz százalékkal csökkenti a Colorado folyó átlagos vízhozamát, mint ahogyan néhány tanulmány jósolja, akkor 25 százaléknál is nagyobb az esélye annak, hogy 2057-re teljesen kimerüljenek a víztározók. Ha az éghajlatváltozás 20 százalékos csökkenést eredményez, akkor 50 százaléknál is nagyobb lesz az esély.

Átlagolva az éghajlatváltozás okozta száradás csaknem tízszer nagyobb veszélyt jelent a vízkészletekre, mint a lakossági fogyasztás okozta nyomás egymagában. A század közepére 50 százalék lesz annak az esélye, hogy bármelyik évben üresek legyenek a víztározók, ami hatalmas kockázat és kihívás a vízgazdálkodás számára – mondta Balaji Rajagopalan, a tanulmány szerzője.

A kutatók arra figyelmeztetnek: ez a helyzet attól függetlenül be fog állni, hogy jelenleg nagy a Colorado-vízrendszer vízhozama. A vízügyi szakembereknek ezért át kell gondolniuk a jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlatot az elkövetkező pár évben, mielőtt jelentkeznek az éghajlatváltozás súlyosabb hatásai.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.