Kiszáradt Kína legnagyobb tava

A valaha 3500 négyzetkilométeres Pojang-tó helyén ma sivár, kiszáradt síkság terül el, egy kisebb dombbal a közepén, amely régebben a rajta álló pagoda szigete volt.

Az uszályok és a hajók a Jangce-folyón állnak egy, az eredeti tóhoz képest szánalmasnak tűnő, 200 négyzetkilométeres holtág mocsaras kikötőjében. A kormány a Három Szoros duzzasztógátat, de főleg az esőhiányt okolja, a helyi halászok kénytelenek más munkát keresni, a teherhajó-forgalom megszűnt – írja a Guardian. Az Új Kína hírügynökség szerint a térséget az utóbbi hatvan év legdurvább szárazsága sújtja, aminek oka az, hogy nem esett eső a Pojang és az azt tápláló folyók környékén. Bár a gyatra időjárás valóban felelős részben a történtekért, ám a Jangce-folyón ötszáz kilométerrel arrébb található Három Szoros víztározó sokkal nagyobb szerepet játszhatott a tó eltűnésében. Az okokat és a hatásokat még mindig nem ismerték el hivatalosan, bár a kormány annyit felvállalt, hogy a világ legnagyobb duzzasztógátja olyan problémák láncolatát indította el, amelyekre sürgősen megoldást kell találni. Je Hszün-Csun, a kínai Délkeleti Egyetem kutatója a Nanking Egyetemmel közösen publikált egy összehasonlító elemzést, mely szerint a Három Szoros duzzasztógát az egész éves optimális áramtermelés miatt olyan mértékben szabályozza mesterségesen a környékbeli folyóvizeket, hogy az nagyon lecsökkenti a vízállást a Jangce alsóbb ágaiban. Ennek következtében a nagy folyam többé nem állja el a tó kivezető részét, így az azt korábban tápláló kisebb folyók egyszerűen továbbhaladnak anélkül, hogy növelnék a Pojang vízmennyiségét.

Száraz tónak nedves partján
A helyzet a gát 2006-os befejezése óta folyamatosan romlott, 2012 elejére pedig már kilátástalannak tűnik. A régió ökológiai egyensúlya teljesen felborult. Amikor a vízállás ennyire alacsony, akkor nincsenek halak, tehát nincs táplálék azoknak a költöző madaraknak, amelyek rendszeresen megszakítják az útjukat a Pojangnál. A kormány ezért helikopterről dobált halakat és kagylókat a vízbe.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.