Kitakarították a Jangce-folyót

Környezetvédelmi dolgozók 78 ezer tonnányi hulladékot gyűjtettek be a Jangce-folyónak a Hármasszoros-duzzasztógátnál felgyűlt vízéből.

A Hszinhua hírügynökség hétvégi jelentése szerint 21 ezer csónakkal több mint 68 ezer ember dolgozott az október 26. óta tartó nagytakarításon, amelyet az tett lehetővé, hogy október végén elérte legmagasabb, 175 méteres szintjét a tározó vize, és jobban a felszínre került, könnyebben begyűjthetővé vált csónakokkal a rengeteg szemét.
Az öko-takarítók főleg fatörzseket, ágakat és egyéb növényi hulladékot gyűjtöttek be, de tömérdek háztartási szemetet is, mivel a Jangce felső szakasza mentén élő 150 millió ember szervezett hulladékeltakarítás híján közvetlenül a folyóban szabadul meg a szeméttől. Emellett az augusztusi nagy esőzések is sok hordalékot hoztak magukkal, amelyek szintén feltorlódtak a világ legnagyobb duzzasztógátjánál.
A kínai hatóságok a technika csodájaként ünneplik a 22 milliárd dollárért épült vízlépcsőrendszert, amely azonban a környezetvédők aggodalmai szerint ökológiai károkat okozhat. Az építkezés miatt 1,4 millió embert kellett áttelepíteni, és számos kulturális értékű helyet vízzel elárasztani.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.