Kitakarították a páskomligeti erdőt, 45 hajléktalannak biztosítottak lakhatást

Az újpalotai önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. rehabilitációs programja keretében kitakarították a páskomligeti kiserdőt, a területen élő hajléktalanoknak pedig hosszú távú lakhatási megoldást találtak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével – közölte az erdőgazdaság szóvivője az MTI-vel , hozzátéve, a következő években közjóléti beruházásokat hajtanak végre az 50 hektáros területen.

A főváros XV. kerületének képviselő-testülete június 29-én döntött a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő újpalotai kiserdő kiürítéséről, és az ott élő hajléktalanoknak szeptember 15-ig el kellett hagyniuk a területet. Az önkormányzat a kiürítésre 5 millió forintot különített el a költségvetés általános tartalékából, a Pilisi Parkerdő Zrt. pedig további egymillió forintot adott a hajléktalantelepek és szemétlerakók felszámolására. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a rehabilitációs program keretében a hajléktalanoknak személyre szabva kerestek lakhatásuk rendezésére megoldást a Magyar Málta Szeretetszolgálattal és az Újpalotai Családsegítő Szolgálattal közösen.

 
Voltak olyan fedél nélküliek, akiknek albérletet, munkásszállást kerestek, és volt, akinek a régi otthonába való visszaköltözését segítette a szeretetszolgálat, s erre 2 millió 725 ezer forintot költöttek. Lomniczi Gergely közlése szerint ezt követően elszállították a mintegy 600 köbméternyi, a hajléktalanok által felhalmozott szemetet, amelynek költsége 4 millió 750 ezer forint volt. A szóvivő tájékoztatása szerint a következő években olyan közjóléti beruházásokat hajtanak végre a területen, amelyek újra vonzóvá teszik a kiserdőt a kikapcsolódni vágyók számára, így a tervek szerint erdei játszóteret és tanösvényt hoznak létre helyi vállalkozások és civil szféra bevonásával.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.