A kerékpáros közlekedés számára fenntartott utcákat akarnak kijelölni Bécsben.

Kizárólag kerékpáros forgalomnak fenntartott utcákat akarnak kijelölni Bécsben

A kerékpáros közlekedés számára fenntartott utcákat akarnak kijelölni Bécsben.

Az osztrák főváros vezetésébe tavaly ősszel bekerült Zöldek arra tettek javaslatot, hogy két-három utcát csak a két keréken közlekedők használhassanak. A behajtást az autósok számára is engedélyeznék, csak az áthaladást tiltanák meg. Hangsúlyozzák, hogy nem nagyforgalmú közlekedési útvonalakat, hanem kisebb mellékutcákat akarnak átadni a kerékpárosoknak. A kiválasztott utcákon óránként 25 kilométeres sebességhatárt szabnának meg és a kereszteződésekben elsőbbséget kapnának a biciklisek. A Zöldek bécsi koalíciós partnere, az Osztrák Szociáldemokrata Párt egyelőre visszafogottan nyilatkozott az ötletről és várja a konkrét javaslatokat.

A környezetvédők választási célkitűzései között szerepelt a kerékpározók számának megháromszorozása, a gépkocsi-közlekedés harminc százalékkal való csökkentése és a közösségi közlekedés javítása.
Tavaly őszi adatok szerint Bécs közlekedésének 5,5 százalékát teszi ki a biciklis közlekedés. Több mint 1100 kilométernyi kerékpárút, illetve kerékpáros sáv található a városban, és több mint 200 kilométernyi egyirányú útszakaszon haladhatnak forgalommal szemben is a kerékpárosok.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.