Az akkreditált klaszterek kutatás-fejlesztésre is kaphatnak vissza nem térítendő állami támogatást, így például a készház építők a passzív készház kifejlesztéséhez juthatnak így forráshoz - hangzott el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Tagozatának közgyűlésén csütörtökön Harkányban.

Klaszterek az építőiparban

Az akkreditált klaszterek kutatás-fejlesztésre is kaphatnak vissza nem térítendő állami támogatást, így például a készház építők a passzív készház kifejlesztéséhez juthatnak így forráshoz – hangzott el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Tagozatának közgyűlésén csütörtökön Harkányban.

Kocsis Alexandra, a Pólus program Közép-magyarországi regionális képviselője elmondta, hogy a klaszterek célja, az azonos tevékenységet végző cégek tömörítése úgy, hogy azok versenyképessége javuljon. A klaszterek négy csoportra oszthatók, aszerint, hogy mióta működnek. Az indulókat követik a fejlődők, amelyek már legalább egy éve működnek, ezeket követik az akkreditált klaszterek. Az akkreditációra pályázni kell és egy hét tagú szakmai zsűri dönt az elfogadásról. A csúcson az innovációs klaszterek találhatók.

Az indulók például közös marketingre kaphatják meg a költség 80 százalékát. Közös eszközbeszerzésre – például informatikai, vagy licenc vásárlásra – 50 százalék a támogatás. A klaszter fejlődésével egyre magasabb a támogatás felső összege. Például egy akkreditált klaszter kutatás-fejlesztésre akár 250 millió forintot is kaphat. A készház építők például pályázhatnak arra, hogy közösen fejlesztik ki a passzív készházat.

Múlt hét csütörtökön alakult meg a regionális építőipari klaszterek ernyő szervezete, amely összehangolja a regionális szervezetek munkáját, illetve információval látja el azokat. A készház építők előnye, hogy az egész országban tevékenykednek ilyen cégek, viszonylag kevesen vannak, így önmaguk képesek klaszterbe tömörülni mondta Wiesner György, a tagozat műszaki bizottságának vezetője.

Ajánlott tartalom

Felére csökkent az áram ára, mutatjuk hol!

Az AleaSoft Energy Forecasting a főbb európai piacokon vizsgálta a májusi áramárakat.