Klímaaktivisták varsói hidakat próbáltak lezárni

Két hidat próbáltak lezárni Varsóban az Utolsó Nemzedék nemzetközi radikális klímaaktivista csoport tagjai hétfőn, a rendőrség megakadályozta az akciót – közölte a lengyel média.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Visztula felett a belvárosi szakaszon átívelő Slasko-Dabrowski és Swietokrzyski hidon néhány, fényvisszaverő mellényt viselő aktivista hétfő délelőtt az úttestre feküdt, emiatt egy időre leállt a forgalom – közölte az onet.pl hírportál. A helyszínre kiérkező rendőrök lekísérték az aktivistákat az úttestről, igazoltatták és arról tájékoztatták őket, hogy büntetőjogi eljárást kezdeményeznek ellenük – közölte a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióval Malgorzata Wersocka, a varsói rendőrfőkapitányság sajtóosztályának munkatársa. Az Utolsó Nemzedék X felületén pénteken jelezték, hogy a forgalom akadályozására készülnek varsói hidakon. Az akciót azzal indokolták, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a csoport eddigi leveleit és tiltakozásait.

A bejelentésre reagálva a rendőrség hétfő reggeltől megerősítette őrjáratait kilenc fővárosi híd környékén. Az Utolsó Nemzedék többek között azt követeli, hogy a lengyelországi autópályák építésére előirányzott források száz százalékát közösségi közlekedésre fordítsák, valamint a helyközi járatokon országszerte vezessenek be olcsó havibérletet. Március elején a csoport tagjai narancssárga festékkel öntötték le a lengyel főváros jelképét, a Visztula partján 1939 óta álló Varsói Sellő szobrát, és megzavarták a varsói Nemzeti Filharmónia hangversenyét.

Ajánlott tartalom

Már pályázhatnak a vállalkozások Az Év felelős foglalkoztatója pályázatra

Idén kilencedik alakalommal hirdeti meg az OFA Nonprofit Kft. nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója pályázatát. A rekordokat döntő hazai foglalkoztatási adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások érdekét is szolgálja, ha munkavállalóikat megbecsülik, legfontosabb értékükként kezelik. A pályázat elősegíti a felelős foglalkoztatói szemléletmód hazai fejlődését is - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).