Klímacsúcs – A Google műholdprogrammal segíti az erdők védelmét

Az esőerdők megóvása kérdésében az ipari és a fejlődő országok közötti nagyobb bizalom kialakulását kívánja segíteni a Google internetes óriás, amely az ENSZ mexikói Cancúnban zajló Klímaváltozási Konferenciája alkalmából új műholdprogramot mutatott be.

Az őserdők megóvását célzó programok sikerének meghatározása mindig is nehéz feladatot jelentett az Amazóniához, Indonéziához vagy Kongóhoz hasonló térségekben: a fákat pusztító betegségek, a korrupció vagy éppen az illegális fakitermelés ugyanis olyan távoli és hatalmas területeket is fenyegetnek, amelyeket a tudósok nem tudnak elérni, hogy pontosan nyomon kövessék a helyszínen zajló folyamatokat.
A programok hatékonysága azért fontos, mert az erdőirtásból származik az üvegházgáz-kibocsátás 17 százaléka – hívták fel a figyelmet szakemberek, akik a Google Earth Engine nevű programja révén most már pontosabb képet kaphatnak a trópusi erdők helyzetéről. Az internetes óriás amerikai és francia műholdak felvételeiből nyerhető adatokat számítási felhőben helyezi el, ami lehetővé teszi a tudósok számára, hogy saját gépeiken percek – sőt akár másodpercek – alatt lehívhassák és elemezhessék a pillanatnyi helyzetet, ahelyett, hogy órákat vagy napokat várnának az adatokra.

A Google a tervek szerint karbonkereskedőknek, politikusoknak és kutatóknak is kínálni fogja a programot. Az esőerdők védelmére vonatkozó államközi megállapodások az utóbbi időben visszaestek, elsősorban az átláthatóság hiánya miatt, illetve azért, mert az Egyesült Államokban nem fogadták el az a klímatörvényt, amelytől a globális karbonkereskedelem fellendülését remélték.
A klímakonferencián részt vevő tárgyalófelek abban bíznak, hogy a megegyezések révén haladást érhetnek el az erdőirtások visszafogásából adódó kibocsátás-csökkentés – az úgynevezett REDD program – területén. E rendszer keretében a tehetős államok alapot hoznának létre a szegényebb országok – Brazília, Indonézia, és olyan afrikai államok, mint Ruanda – megsegítésére, hogy megóvják és helyreállítsák az esőerdőket. Az Egyesült Államok, Japán, Norvégia és más ipari országok a tavalyi koppenhágai klímacsúcson 3,5 milliárd dollárt ajánlottak fel a REDD felfejlesztéséhez. A jövőben még nagyobb összeg érkezhet a program támogatására.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) egyik szakértője szerint a műholdas elemzési módszer révén jelentősen csökkennének a fölfelszíni megfigyelés költségei, emellett nagyobb bizalom alakulhatnak ki az országok között.
A Google.org – a vállalat jótékony kezdeményezésekkel foglalkozó részlege – 10 millió órányi komputeridőt bocsát a fejlődő országok rendelkezésére az Earth Engine programból az elkövetkező két évben.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.