Klímacsúcs – Az orvosi gázok egymillió autóval felérő kárt okoznak

Hozzávetőleg egymillió autó károsanyag-kibocsátásával vetekedő mértékben fokozzák az éghajlatváltozást dán kutatók szerint az orvosi használatú altatógázok.

Ole John Nielsen, a Koppenhágai Egyetem kémikusa és kollegája, Mads Andersen a British Journal of Anaesthesia című tudományos folyóiratban ismertették eredményeiket az ENSZ jelenleg is zajló cancúni Klímaváltozási Konferenciája kapcsán.
A három legelterjedtebb altatógáz üvegházhatását vizsgálták, és felbecsülték a jelenség világszerte mutatkozó következményét. Kimutatták, hogy a tesztelt anyagok “klímapotenciálja” jelentősen eltér egymásétól. “Mivel mindháromnak egyforma a terápiás hatása, nyomatékosan ajánlott, hogy azt az anyagot használjuk, amely a legkevésbé járul hozzá a bolygó felmelegedéséhez” – fogalmaztak a dán kutatók.
A kémikusok a sevofluran, az isofluran és a desfluran nevű szereket vizsgálták. Ezek üvegházhatása 210-szer, 510-szer, illetve 1620-szor erősebb a szén-dioxidénál. Ráadásul esetükben a kémiai kötés rendkívül hasonló a HFC-134a nevű hűtőanyagéhoz, amelyet januártól tilos lesz használni az Európai Unióban.
A HFC-134a 1300-szor erősebb üvegházhatást kiváltó gáz, mint a szén-dioxid.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.