Klímacsúcs – Barroso az eddigi amerikai vállalások fokozását várja Obamától

Az eddig bejelentett amerikai klímavédelmi vállalások fokozását várja Koppenhágában Barack Obama amerikai elnöktől Jose Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke csütörtök koraeste úgy fogalmazott: “Nem hiszem, hogy (Obama) csak azért jön ide, hogy megismételje a Kongresszus által előkészített törvénytervezet szövegét”.
A péntek reggel a dán fővárosba érkező amerikai elnök korábban arra tett ígéretet, hogy az USA 17 százalékkal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását 2005 és 2020 között. Ez jóval elmarad Japán és az Európai Unió által vállalt mértéktől, a bejelentést mégis széles körben jelentős előrelépésnek értékelték, mivel az előző elnök, George W. Bush semmilyen vállalást nem volt hajlandó tenni e téren.
Barroso nem árulta el, mely országok képviseltetik majd magukat az unió által estére összehívott különtalálkozón, csak annyit mondott, hogy mindenképpen haladást kell elérni a tárgyalásokon.
Arról is beszámolt, hogy a politikai vezetőkkel folytatott megbeszélései alapján bizakodó, hogy a gazdag országok össze tudják majd adni a fejlődők klímavédelmi gyorstámogatására 2010 és 2012 között szánt évi 10 milliárd dollárt.
Barroso mellett számos más európai vezető is sürgette az amerikai klímavállalások fokozását. “Őszintének kell lennem: az Egyesült Államok ígérete, miszerint 4 százalékkal mérsékli kibocsátását az 1990-es szinthez képest, nem elég ambiciózus” – fogalmazott például Angela Merkel német kancellár a Bundestagban csütörtökön délelőtt.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.