Klímacsúcs – Bonnban tárgyalnak a Koppenhágai Egyezmény folytatásáról

Péntektől vasárnapig Bonnban tárgyalnak az országok szakértői arról, hogy hogyan kellene folytatni és konkretizálni a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcson elfogadott egyezményt – mondta Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szakállamtitkára, a magyar delegáció vezetője csütörtökön az MTI-nek.

A delegációk egyrészt a Kiotói jegyzőkönyv folytatásáról, másrészt  a jegyzőkönyvet felváltó új megállapodás létrehozásáról tárgyalnak Bonnban – ismertette a szakállamtitkár.
A koppenhágai klímacsúcs után is az a kérdés, hogy miként folytatódjon a klímaváltozás elleni küzdelem 2012 után, amikor lejár a kérdést szabályozó egyetlen nemzetközi szerződés, a Kiotói jegyzőkönyv.
Faragó Tibor hangsúlyozta: az akkori tárgyalási anyagok alapján kellene folytatni a koppenhágai klímatárgyalásokon félbemaradt kérdések megvitatását, így például meg kellene egyezni arról, hogy az egyes országok milyen konkrét kibocsátás-csökkentési vállalásokat tesznek, illetve, hogy rövid- és hosszútávon hogyan finanszírozzák a klímavédelmi törekvéseket.

A Koppenhágai Egyezményben számként csak annyi szerepel, hogy a felszíni átlaghőmérséklet növekedése nem lépheti túl a 2 Celsius-fokot az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.
A szakállamtitkár beszélt arról is, hogy a legtöbb ország már úgy véli: nem feltétlenül kell 2010 végére egy új, kötelező érvényű nemzetközi jogi dokumentumot megalkotni, hanem inkább ütemesen, lépésről lépésre, 2011 végére kellene ezt a cél elérni.
Az ENSZ következő – sorrendben 16. – klímakonferenciáját 2010 novemberében tartják Mexikóvárosban.
A különböző országcsoportok – így például az Európai Unió 27 tagállama, vagy a fejlődők csoportja –  már csütörtök délután megkezdik az egyeztetéseket – mondta a szakállamtitkár. Az Európai Unió álláspontja, hogy a Kiotói jegyzőkönyv folytatása, és egy új megállapodás létrehozása is egyaránt fontos.

Faragó Tibor elmondta, hogy az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének részes felei közül – a koppenhágai megegyezésben foglalt 2010. január 31-i határidőig –  több mint száz ország küldött Bonnba úgynevezett nyilatkozatot, amelyben számszerűsítik, hogy 2020-ig maximum hány százalékkal csökkentik kibocsátásaikat. Az Európai Unió együttes vállalása legalább 20 százalék, ugyanakkor Faragó Tibor szavai szerint az összesített vállalások nem érik el a 20 százalékos mérséklést, csupán 17-18 százalékot. A 20 százalékos csökkentés azért lenne fontos, mert a 2 Celsius-fokos cél egyébként nem elérhető.

A bonni tárgyalások további fontos kérdése, hogy milyen formációban folytassák 2010-ben a tárgyalásokat, mivel a tárgyalási rendszert korábban arra számítva építették fel, hogy tavaly decemberben Koppenhágában befejeződnek a tárgyalások – hangsúlyozta Faragó Tibor. Bonnban nem képviseltetik magukat állam- és kormányfők, szakértői szinten tárgyalnak az államok.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.