Klímacsúcs – Egyelőre nincs áttörés a tárgyalásokon

A hajnalig tartó intenzív tárgyalások ellenére egyelőre nem sikerült áttörést elérni a koppenhágai klímacsúcson folyó tárgyalásokon.

“Úgy érzékeljük, hogy a Kiotói Jegyzőkönyv intenzív osztályra került, vagy már egyenesen halott” – összegezte a tárgyalások szerda délelőtti állását Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter. Rames elmondta: sok fejlett ország “vehemensen ellenzi” a jegyzőkönyv meghosszabbítását, néhány gazdag ország pedig átfogó egyezményt sürget, mely minden államot kötelezne a klímaváltozás elleni küzdelemre.
A tárgyalások lassulását jelzi Ban Ki Mun kedden késő este a Financial Times-nak adott interjúja is, melyben az ENSZ főtitkára úgy vélte: elképzelhető, hogy a fejlődő országoknak nyújtandó klímatámogatás összegéről már nem sikerül megegyezni Koppenhágában, így ennek rendezése a jövő évre csúszhat át.
A koppenhágai tárgyalásokat remények szerint az állam- és kormányfők érkezése billentheti ki a holtpontról, akik közül szerdán 60-at várnak a dán fővárosba. A dán kormány szerdai közlése szerint összesen 119 állam- és kormányfő, köztük kilenc alelnök jelezte hivatalosan, hogy részt vesz a konferencián. Gordon Brown brit miniszterelnök már kedden este megérkezett, s nemrég az is kiderült, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is ellátogat a klímacsúcsra.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.