Klímacsúcs – Erőszakos tüntetéstől tart a dán rendőrség

Nagy erőkkel készül a dán rendőrség a koppenhágai klímakonferencia félidejére, szombatra meghirdetett tömegdemonstrációra, amelyen a hatóság szerint elszabadulhatnak az indulatok.

A dán rendőrségnek már pénteken is akadt dolga tüntetőkkel. Estig összesen 75 személyt vettek őrizetbe a főváros központjában, egy engedély nélkül tartott felvonuláson, amelynek mintegy 500 fiatal résztvevője arra készült, hogy blokád alá vegye az általa “klímabűnözőnek” nevezett nagyvállalatok helyi üzleteit – közölte a rendőrség.
A december 18-ig tartó ENSZ konferencia idejére megszigorított szabályok értelmében a rendőrség 12 órára bárkit őrizetbe vehet saját hatáskörben, gyanúsítás nélkül. A pénteki intézkedések “megelőző jellegűek” voltak, erőszakos cselekményre nem került sor, sérülés nem történt – közölte a hatóság.
A szombati demonstrációt 67 ország összesen 515 szervezete közösen hirdette meg. A különböző becslések 50 és 80 ezer közöttire teszik a tüntető tömeg várható nagyságát. A hat kilométeres felvonulás a dán parlament épületénél indul és a klímaértekezletnek helyt adó Bella Center konferencia-központig tart.
A koppenhágai rendőrség szóvivője szerint rendbontásra készülő személyek is elvegyülhetnek a tömegben. “Azt kívánjuk, hogy ez a felvonulás egy nagy, békés népünnepély legyen, de tapasztalatból tudjuk, hogy felforgató elemek is befurakodhatnak” – mondta a szóvivő, aki határozott rendőri fellépést ígért, ha erőszakos cselekmények fordulnak elő.
Dániában a hónap elején hatályon kívül helyezték a Európai Unión belül szabad mozgást biztosító schengeni egyezményt, és a biztonsági erők alaposan ellenőriznek mindenkit, aki átkel a határon. Főként a szárazföldi, a dán-német határt erősítették meg, de fokozottan ellenőrzik a Svédországból és Norvégiából érkező kompokat is, és a feltételezett rendbontóktól megtagadják a belépést.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.