Klímacsúcs – Greenpeace-akció a római Colosseumnál

A római Colosseumra kifüggesztett transzparensen követelt azonnali fellépést a klímaváltozás ellen a Koppenhágában tanácskozó politikusoktól szerdán a Greenpeace.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái kötélen másztak fel az éghajlatváltozás miatt veszélybe került világörökségi műemlékre, és kifüggesztettek egy 300 négyzetméteres transzparenst, amelyen felszólították a dán fővárosban zajló konferencia részvevőit, hogy egy új klímavédelmi egyezmény kidolgozásával “csináljanak történelmet.”
A helyszínre riasztott rendőrök nem avatkoztak közbe. Gianni Alemanno, Róma polgármestere is megjelent az ókori amfiteátrumnál, és újságírók előtt elmondta, hogy ha tudott volna a Greenpeace akciójáról, akkor ő is csatlakozott volna.
A Greenpeace előre be nem jelentett akciók egész sorozatával igyekszik a közfigyelmet a koppenhágai klímakonferenciára irányítani. Hétfőn például Ottawában, a kanadai fővárosban a törvényhozás épületét mászták meg aktivisták, és ott is transzparenst függesztettek ki, december 2-án pedig behatoltak a francia nemzetgyűlés üléstermébe, ahol “Tettre fel, köztársasági elnök úr!” szövegű molinókat feszítettek ki.
A közel kétezer éve épült Colosseum a világ legnagyobb amfiteátruma. Ötvenezer ember befogadására volt alkalmas az ókorban. Egy idén novemberben bemutatott kutatás szerint az épület anyaga a megváltozott éghajlati viszonyok miatt pusztulásnak indult.
A dán fővárosban arról tanácskoznak a 192 ENSZ-tagállam képviselői, hogy miként folytatódjon a klímaváltozás elleni küzdelem 2012 után, amikor lejár az üvegházhatású gázok kibocsátását szabályozó Kiotói jegyzőkönyv.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.