Klímacsúcs – Gyorsuló ütemben olvadnak a gleccserek

Gyorsuló ütemben olvadnak a gleccserek, a létfontosságú természetes víztározók elvesztése milliókat fenyeget először áradásokkal, majd pusztító aszállyal – figyelmeztetett az ENSZ kedden, a mexikói klímakonferencián.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) keretében végzett vizsgálat szerint “a nyolcvanas évek óta több térségben jelentősen nőtt gleccserjégolvadás üteme. A folyamat a globális átlaghőmérséklet emelkedésével párhuzamosan halad előre”.
A legnagyobb változás Dél-Amerikában, a partvidékhez közel eső gleccsereken, valamint Alaszkában ment végbe, a legnagyobb veszélyt pedig Dél-Ázsiában okozza a jelenség, ahol a Himalája hegységből lezúduló olvadékvíz több millió ember megélhetését teheti tönkre, és a helyzetet az áradások után következő vízhiány még tovább súlyosbíthatja.
Az utóbbi 40 évben évente nagyjából 5 ezren haltak meg Ázsiában a gleccserolvadás miatt indult áradásokban. Ugyanakkor helyenként stabilizálódott a gleccserek állapota, elsősorban Új-Zélandon és Európa egyes részein találtak erre utaló jeleket a norvég támogatással készült UNEP-kutatásában.

“A gleccserekről szóló riasztó adatok is azt mutatják, hogy globális összefogással lehet csak tenni a klímaváltozás ellen” – mondta Erik Solheim norvég környezetvédelmi miniszter. Solheim kormánya a gleccserkutatások mellett segíti az alkalmazkodást is a változó körülményekhez, a Himalája térségében például egy 12 millió dolláros programmal.
A tanulmányt kedden mutatták be a mexikói Cancúnban, ahol a második, döntő szakaszba érkezett a klímakonferencia; elkezdődött a miniszteri szintű egyeztetések sora, és megérkezett az értekezletre Ban Ki Mun ENSZ főtitkár. A konferencia – hivatalos nevén az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) részes feleinek 16. konferenciája (COP16) – legfőbb célja a 2012-ben lejáró Kiotói jegyzőkönyv, az éghajlatváltozással összefüggő egyetlen nemzetközi jogi szerződés felváltása egy új megállapodással.

A tanácskozáson 194 ország képviselői vesznek részt. A tárgyalások november 29-én kezdődtek és péntekig, december 10-ig tartanak. A Greenpeace globális környezetvédő szervezet megfigyelői szerint megvan a lehetőség arra, hogy a nemzetközi közösség komoly előrelépését tegyen egy új klímavédelmi megállapodás felé. “Az utóbbi héten sokat javult a hangulat a tárgyalásokon az előző évhez képest” – mondta Wendel Trio, a Greenpeace International klímapolitika igazgatója, a kudarccal végződött tavalyi, koppenhágai klímakonferenciára utalva. Ugyanakkor a minisztereknek még egyezségre kell jutniuk több fontos ügyben, dönteni kell például arról, hogy miként támogatják anyagilag a szegényebb országok klímavédelmi erőfeszítéseit – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.