Klímacsúcs – Gyorsuló ütemben olvadnak a gleccserek

Gyorsuló ütemben olvadnak a gleccserek, a létfontosságú természetes víztározók elvesztése milliókat fenyeget először áradásokkal, majd pusztító aszállyal – figyelmeztetett az ENSZ kedden, a mexikói klímakonferencián.

Az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) keretében végzett vizsgálat szerint “a nyolcvanas évek óta több térségben jelentősen nőtt gleccserjégolvadás üteme. A folyamat a globális átlaghőmérséklet emelkedésével párhuzamosan halad előre”.
A legnagyobb változás Dél-Amerikában, a partvidékhez közel eső gleccsereken, valamint Alaszkában ment végbe, a legnagyobb veszélyt pedig Dél-Ázsiában okozza a jelenség, ahol a Himalája hegységből lezúduló olvadékvíz több millió ember megélhetését teheti tönkre, és a helyzetet az áradások után következő vízhiány még tovább súlyosbíthatja.
Az utóbbi 40 évben évente nagyjából 5 ezren haltak meg Ázsiában a gleccserolvadás miatt indult áradásokban. Ugyanakkor helyenként stabilizálódott a gleccserek állapota, elsősorban Új-Zélandon és Európa egyes részein találtak erre utaló jeleket a norvég támogatással készült UNEP-kutatásában.

“A gleccserekről szóló riasztó adatok is azt mutatják, hogy globális összefogással lehet csak tenni a klímaváltozás ellen” – mondta Erik Solheim norvég környezetvédelmi miniszter. Solheim kormánya a gleccserkutatások mellett segíti az alkalmazkodást is a változó körülményekhez, a Himalája térségében például egy 12 millió dolláros programmal.
A tanulmányt kedden mutatták be a mexikói Cancúnban, ahol a második, döntő szakaszba érkezett a klímakonferencia; elkezdődött a miniszteri szintű egyeztetések sora, és megérkezett az értekezletre Ban Ki Mun ENSZ főtitkár. A konferencia – hivatalos nevén az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) részes feleinek 16. konferenciája (COP16) – legfőbb célja a 2012-ben lejáró Kiotói jegyzőkönyv, az éghajlatváltozással összefüggő egyetlen nemzetközi jogi szerződés felváltása egy új megállapodással.

A tanácskozáson 194 ország képviselői vesznek részt. A tárgyalások november 29-én kezdődtek és péntekig, december 10-ig tartanak. A Greenpeace globális környezetvédő szervezet megfigyelői szerint megvan a lehetőség arra, hogy a nemzetközi közösség komoly előrelépését tegyen egy új klímavédelmi megállapodás felé. “Az utóbbi héten sokat javult a hangulat a tárgyalásokon az előző évhez képest” – mondta Wendel Trio, a Greenpeace International klímapolitika igazgatója, a kudarccal végződött tavalyi, koppenhágai klímakonferenciára utalva. Ugyanakkor a minisztereknek még egyezségre kell jutniuk több fontos ügyben, dönteni kell például arról, hogy miként támogatják anyagilag a szegényebb országok klímavédelmi erőfeszítéseit – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.