Klímacsúcs – Hivatalosan megkezdődött a konferencia politikai szakasza

Kompromisszumkeresésre szólította fel a tárgyalókat Ban Ki Mun ENSZ főtitkár és Connie Hedegaard konferenciaelnök a koppenhágai klímacsúcs politikai – egyelőre miniszteri – szakaszának hivatalos megnyitóünnepségén kedden késő délután.

“Háromévnyi erőfeszítés készítette elő a most következő három napot, a konkrét lépések három napját” – hangsúlyozta beszédében Ban Ki Mun. “Ne torpanjunk meg a célegyenesben. Senki sem fog megkapni mindent, amit akar ezen a tárgyaláson” – intette a delegációkat az ENSZ főtitkára.
Connie Hedegaard, a klímacsúcs dán elnöke a ceremónián úgy fogalmazott: “Siker és kudarc között egyensúlyozunk ezekben az órákban … A siker elérhető közelségben van, de figyelmeztetnem kell mindenkit: kudarcot is vallhatunk”.
A szervezők közlése szerint a környezetvédelmi miniszterek – akik kedd estig nem hivatalos formában egyeztettek a dán fővárosban – éjszakába nyúlóan tárgyalnak a vitás kérdésekről. Erre nagy szükség is van, hiszen alapvető kérdésekben, így a kibocsátás-csökkentés és a fejlődő országok klímafinanszírozása tekintetében egyelőre széles szakadék húzódik a fejlett és a fejlődő országok között.
A tárgyalások intenzitását érzékeltetve Dzsairam Rames indiai környezetvédelmi miniszter elmondta: Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság tárgyalói “szinte óránként” egyeztetik álláspontjaikat.
Kedd estig hivatalosan kormányhivatalnokok és diplomaták tárgyaltak Koppenhágában. A kedd koraesti megnyitóval vette kezdetét a konferencia miniszteri szakasza, amelyet csütörtökön és pénteken a legmagasabb politikai szintű zárószakasz követ majd. Erre több mint száz állam- és kormányfőt várnak a dán fővárosba.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.