Klímacsúcs – Japán 10 milliárd dollárral támogatná a fejlődőket

Japán 2010 és 2012 között összesen 10 milliárd dollárral támogatná a fejlődő országok klímaváltozás elleni küzdelemét – értesült a Tokyo Shimbun című japán napilap.

A lap keddi számában megjelent hírek szerint Hatojama Jukio miniszterelnök december 18-án, a koppenhágai klímacsúcs utolsó napján jelenti majd be hivatalosan a felajánlást, melynek összege alig marad el az Európai Unió pénteken bejelentett, 10,5 milliárd dolláros hozzájárulásától. Az Egyesült Államok konkrét számot eddig nem közölt, csak annyit, hogy kész “fair részt” vállalni a fejlődők klímavédelmi gyorstámogatásából.
Yvo de Boer, az ENSZ klímaügyi felelőse szerint 2010 és 2012 között összesen 30-36 milliárd dollár felajánlására lenne szükség a fejlett országok részéről, hogy egyáltalán elkezdődhessen a fejlődő országokban az érdemi alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. A fejlődő országok pénzügyi és technológiai támogatása a klímaváltozás elleni küzdelemben a koppenhágai tárgyalások egyik fő kérdése.
Ami a másik fő kérdést, a kibocsátás-csökkentést illeti, a szeptemberben hivatalba lépett új japán miniszterelnök ambiciózus, 25 százalékos csökkentést vállalt 1990 és 2020 között. Pénteken ugyanakkor Ozava Sakihito környezetvédelmi miniszter világossá tette, hogy a vállalás csak abban az esetben érvényes, ha egy új nemzetközi klímaegyezmény Kínát és az Egyesült Államokat is üvegházgáz-kibocsátása mérséklésére kötelezi.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).