Klímacsúcs – Japán bírálja az első hivatalos megállapodás-tervezetet

A Japán élesen bírálja a koppenhágai klímaértekezleten pénteken elkészült első megállapodás-tervezetet.

A szigetország tárgyalóküldöttségének köréből kiszivárgott információk szerint Japán nem tartja tisztességesnek a tervezetet, és kéri, hogy gondolják át a dokumentumban foglaltakat, mert szerinte az túl szigorú kötelezettségeket ró az 1997-ben Kiotói jegyzőkönyvhöz csatlakozott országokra.
Tokió kifogásolja, hogy az Egyesült Államokra – amely nem ratifikálta a Kiotói jegyzőkönyvet – nem vonatkoznának azok a megkötések, amelyek más fejlett ipari országok kibocsátását korlátozzák.
Másrészt japán kifogásolja, hogy a tervezet nem írja elő, hogy a fejlődő országok kötelező jellegű célokat tűzzenek ki üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogását illetően.

A pénteken elkészült, és a konferencián résztvevő küldöttségek között köröztetett záródokumentum-tervezet alapján a fejlett államoknak 2020-ig 25 és 40 százalék közötti mértékben kellene visszafogniuk a szén-dioxidban mért üvegházhatású gázkibocsátást 1990-hez képest. A fejlődő országoknak a kibocsátás növekedését volna szükséges lassítaniuk 15 és 30 százalék közötti mértékben a jelenlegi folyamatok alapján 2020-ban várható szinthez képest.
Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a japán véleményt EU-tagállamok és Ausztrália képviselői is osztják.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).