Klímacsúcs – Kutatók szerint kevés figyelmet kapnak a kártevő rovarok

A jelentős mezőgazdasági károkat okozó betolakodó kártevők témája kevés figyelmet kap a jelenleg folyó cancúni klímacsúcson, annak ellenére, hogy a jelenség szorosan összefügg a klímaváltozással – érvelnek kutatók.

Az éghajlat változása következtében a kártevő rovarok megtelepedhetnek olyan területeken is, ahol azelőtt nem voltak jelen, tetemes károkat okozva az állatállományban és a haszonnövényekben, sőt a malária és más betegségek révén az emberi egészségben is. Az invazív kártevők egyik legismertebb példája egy fenyőket megtámadó észak-amerikai bogárfaj, amely az enyhébb telek miatt egészen Wyomingig és Kanadáig húzódott fel, ahol a ragadozók hiánya miatt elszaporodott, és dollármilliárdos károkat okozott a faállományban. A kártevők révén csökkent az erdők széndioxid-elnyelő képessége is, ami tovább gyorsítja a felmelegedést.

Azonban nemcsak az emelkedő hőmérséklet, hanem az enyhébb telek is okozhatják egy-egy faj terjeszkedését. Mint James Maclachlan, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója rámutatott, az európai juh- és szarvasmarha-állományban jelentős pusztulást előidéző hurutos lázat egy olyan szúnyogféle terjesztette, amely a Közel-Keletről és Észak-Afrikából homokviharok révén sodródott Európába, majd a helyi szúnyogfélék átfertőzésével egészen Norvégiáig juttatta a betegséget. A klímaváltozással márpedig várhatóan egyre gyakoribbak lesznek a hasonló viharok és más szélsőséges időjárási jelenségek.

“A betolakodó fajok kérdését teljesen figyelmen kívül hagyják a mexikói ENSZ-tárgyalásokon” – hangsúlyozta A. G. Kawamura kaliforniai mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter Cancúnban. Elmondása szerint a kutatók el szeretnék érni, hogy újra napirendre tűzzék a behatoló rovarok, baktériumok és növények témáját, és jövőre, a dél-afrikai Durbanben megrendezendő ENSZ-klímacsúcson már kiemelt helyen kezeljék a károkozók problémáját.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.