Klímacsúcs – Letartóztatta a dán rendőrség a szerdára tervezett tüntetés egyik szervezőjét

Letartóztatta a dán rendőrség a Climate Justice Action (kb. akció az éghajlati igazságosságért – CJA) elnevezésű hálózat szóvivőjét kedd délután – tudta meg a hálózat sajtóirodájától az MTI.

A német Tadzio Müller éppen az ENSZ klímatárgyalásoknak helyet adó Bella Centert hagyta el, amikor három civil ruhás rendőr elfogta.
Az MTI információi szerint a szóvivő annak a szerdára tervezett tüntetésnek az egyik főszervezője, amelynek keretében a tüntetők a Bella Center “elfoglalására” készülnek.
A CJA sajtóirodáján elmondták: álláspontjuk szerint ok nélkül tartóztatták le szóvivőjüket, és az intézkedés a dán rendőrségnek azt a kétségbeesett igyekezetét mutatja, hogy megakadályozza a szerdai tüntetést.
Hozzáfűzték: ennek ellenére megtartják az akciót, amellyel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy mennyire “korruptak és antidemokratikusak” az ENSZ klímatárgyalások.
Elmondták, hogy Tadzio Müllerről délután 3 órai letartóztatása óta nem tudnak semmit, így valószínűleg továbbra is rendőri őrizetben van.

A Climate Justice Action aktivistái közül sokan jelenleg is a Koppenhága belvárosában lévő “Emberek Klímafórumának” (hivatalosan Klimaforum09) épületében vannak, amelynek bejáratánál mintegy 50 rendőr van – mondta el az egyik helyszínen lévő magyar az MTI-nek.
A CJA a klímacsúcs december 7-i kezdete óta több tömeges demonstráción jelen volt. A december 12-i, több mint 900 ember előállításával végződő tömeges demonstráció után azt közölték: a dán rendőrség megsértette az emberi jogokat az előállítások során. A tüntetés másnapján a dán rendőrség hivatalosan bocsánatot kért, amiért az őrizetbe vett tüntetőknek órákig megbilincselve kellett ülniük a fagyos földön.
December 13-án a Climate Justice Action a Moller-Maersk dán tengerhajózási óriásvállalat székházánál hirdetett demonstrációt, amelynek végén 200 embert vettek őrizetbe.
Hétfőn nagyjából háromezren gyűltek össze a CJA felhívására Koppenhága központjában. A rohamrendőrök feloszlatták a tömeget, és újabb aktivistákat vettek őrizetbe, mivel a tüntetők kiszakítottak a talapzatából egy földgömböt, amelyet a konferencia alkalmából helyeztek el a belvárosban.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.