Klímacsúcs – Peking nem enged

Felhők gyülekeznek a klímakonferencia felett, Kína bírálja a gazdag országokat tétlenségük miatt és Kína határozott választ adott a fejlődők körében keletkezett zavarra – ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg helyszíni tudósítások, összefoglalók a kínai sajtóban az ENSZ koppenhágai konferenciájának állásáról.

“A gazdag országok úgy látszik, híján vannak a politikai szándéknak, hogy komolyan foglalkozzanak a globális felmelegedéssel” – idézi a China Daily és Global Times is Szu Vejt (Su Wei), a kínai delegáció helyettes vezetőjét, aki a nem hivatalos dán megállapodás-tervezetet kommentálva megjegyezte, a szövegből arra lehet következtetni, hogy a gazdag országok ki szeretnének térni a kyotói egyezményben vállaltak elől és több felelősséget raknának a szegényebb nemzetekre. Lényegében azonos tartalmú véleményt közöl a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) is Jü Csing-tajtól (Yu Qingtai) Kína különképviselőjétől, aki azt mondta: “Az éghajlatváltozás megoldására irányuló igyekezet közben nem szenvedünk hiányt dokumentumokban, csak az őszinte szándék hiányzik a fejlett országok részéről”.

Az üvegházhatású gázok csökkentésének – a fejlődők számára – 2020-ig megszabott nyilvánosságot kapott tervszámok kapcsán Szu Vej egyenesen tisztességtelennek nevezte azt, hogy határt szabnának a még fejlődésben lévő nemzetek számára úgy, hogy a legfejlettebbek még növelhetik a kibocsátásukat. A fejlett államoktól a felzárkózóknak szánt 2010 és 2012 közötti – alkalmazkodást segítő – tízmilliárdos támogatási összegre Szu azt mondta, csepp a tengerben: “az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán nem tett le eleget az asztalra, ez a világ lakosságát alapul véve, kevesebb mint fejenként két dollár” – mondta.

Szu szerint Koppenhága sikere attól függ, mit mond, és mit tesz az Egyesült Államok, s egyúttal csalódottságának adott hangot Washington eddigi vállalásával kapcsolatban. “A 2005-ös szint 17 százalékos csökkentése nem tekinthető sem figyelemre méltónak, sem jelentősnek” – jegyezte meg a kínai szakértő, hozzá téve, hogy az EU 20 százalékos vállalását is kevesli. Japánnak – a világ ötödik legnagyobb kibocsátójának – 2020-ig tett 25 százalékos vállalása Szu véleménye szerint nem valós, mivel Tokió kapcsolódó feltételei teljesíthetetlenek.
Hszie Csan-hua (Xie Zhanhua) Kína klímaügyi főképviselője, a nemzeti fejlesztési- és reformbizottság helyettes vezetője a kínai sajtóban most ismét megerősítette, hogy országa konstruktív szerepet kíván játszani a jelenlegi megbeszéléseken, és egyben kifejezte reményét, hogy Barack Obama, amerikai elnök újabb konkrét hozzájárulásról fog beszámolni Koppenhágában.

Ami Tuvalu felvetését illeti a nagy felzárkózó országok kötelezettségvállalására vonatkozóan, arra Tuan Csie-long (Duan Jielong), a kínai külügyminisztérium jogi osztályának vezetője – akit a South China Morning Post idéz – egyértelmű választ adott. “Minden olyan kísérlet, amely arra vonatkozik, hogy a fejlődő országok számára újabb követelményeket támasszon ellentétes a nemzetközi közösségben már elfogadott konszenzussal. E kérdésben a fejlődő országok túlnyomó részt egységesek.”
A már idézett Hszie szerint Kína nyitott a hosszú távú, 2050-ig szóló korlátozási tervek elfogadására, de szerinte előbb a fejlett országoknak meg kell tenniük a maguk vállalását a 2020-ig terjedő időszakra és a fejlődő világ támogatására. “Nem vonjuk kétségbe a hosszú távú célok fontosságát, de előbb középtávon kell a problémákat rendezni” – véli Hszie.

“Bízunk abban, hogy a fejlett országok kibocsátása az 1990 évinek 25-40 százalékára csökkenthető – jegyezte meg Hszie Csan-hua. Korábban a tárgyalások alkalmával Kína ragaszkodott a 40 százalékos mértékhez.
Peking – a nyilatkozatok alapján – szeretné, ha egy végleges és elfogadott egyezmény születne Koppenhágában, de ha erre nem kerülhet sor, akkor is júniusig “nagyon jó lenne” megállapodásra jutni.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.