Klímacsúcs – Sokkal drámaiabbak az éghajlati problémák, mint eddig hitték

Az éghajlatváltozást még nehezebb lesz feltartóztatni, mint eddig gondolták: az óceánok ugyanis a meleget jóval tovább tárolják a korábban feltételezettnél, mivel a tengerek hőcseréjében zavar támad a felmelegedés miatt – közölték német kutatók.

Még ha sikerülne is a szén-dioxidnak a légkörből való elvonásával lehűteni a bolygót, a lehűlés akkor is tízszer annyi ideig tartana, mint az üvegházhatású gázok okozta felmelegedés, ami pedig azzal járna, hogy a globális tengerszint még kétszáz évig emelkedne – közölte a Potsdami Éghajlati Következményeket Kutató Intézet (PIK) a Die Welt című német lap szerint. A kutatás az Earth System Dynamics című szaklapban jelenik majd meg rövidesen.
A mexikói Cancúnban folyó ENSZ-klímakonferencián jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogyan lehetne a globális felmelegedést két Celsius-fokon belül tartani az ipari forradalom előtti szinthez képest. Ám ha csak másfél fokkal nő az átlaghőmérséklet, a tengerszint 2250-ig akkor is 30 centiméterrel emelkedhet. Ha pedig továbbra is a jelenlegi mértékben bocsát ki az emberiség üvegházhatású gázokat, több mint két méterrel emelkedik a tengerszint, sőt 2500-ban sem csökken majd.
A mindössze 1,5 fokos felmelegedést úgy lehetne elérni, ha 2015-től apadnának a kibocsátások, és 2070-től sikerülne kivonni a szén-dioxidot a légkörből.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.