Klímacsúcs – Sokkal drámaiabbak az éghajlati problémák, mint eddig hitték

Az éghajlatváltozást még nehezebb lesz feltartóztatni, mint eddig gondolták: az óceánok ugyanis a meleget jóval tovább tárolják a korábban feltételezettnél, mivel a tengerek hőcseréjében zavar támad a felmelegedés miatt – közölték német kutatók.

Még ha sikerülne is a szén-dioxidnak a légkörből való elvonásával lehűteni a bolygót, a lehűlés akkor is tízszer annyi ideig tartana, mint az üvegházhatású gázok okozta felmelegedés, ami pedig azzal járna, hogy a globális tengerszint még kétszáz évig emelkedne – közölte a Potsdami Éghajlati Következményeket Kutató Intézet (PIK) a Die Welt című német lap szerint. A kutatás az Earth System Dynamics című szaklapban jelenik majd meg rövidesen.
A mexikói Cancúnban folyó ENSZ-klímakonferencián jelenleg arról folynak a tárgyalások, hogyan lehetne a globális felmelegedést két Celsius-fokon belül tartani az ipari forradalom előtti szinthez képest. Ám ha csak másfél fokkal nő az átlaghőmérséklet, a tengerszint 2250-ig akkor is 30 centiméterrel emelkedhet. Ha pedig továbbra is a jelenlegi mértékben bocsát ki az emberiség üvegházhatású gázokat, több mint két méterrel emelkedik a tengerszint, sőt 2500-ban sem csökken majd.
A mindössze 1,5 fokos felmelegedést úgy lehetne elérni, ha 2015-től apadnának a kibocsátások, és 2070-től sikerülne kivonni a szén-dioxidot a légkörből.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.