Klímacsúcs – Több százan várnak a Bella Centerbe való bejutásra

Több százan várakoztak a Bella Center környékén hétfő délelőtt, hogy bejussanak az ENSZ-klímatárgyalásoknak helyet adó konferenciaközpontba.

A klímacsúcs nyolcadik napján a megnövekedett érdeklődés miatt az eddigieknél legalább 40-szer többen szeretnének bejutni a helyszínre.
Hétfőn körülbelül fél kilométeres sorok alakultak ki a beléptetésnél. Az embertömeg eltorlaszolta a metró bejáratát, emiatt a metrószerelvények nem állnak meg a Bella Centernél. A résztvevők csak a szomszédos megállókból, gyalog tudják megközelíteni a konferenciaközpontot.
A torlódás oka, hogy a látogatókat a delegációk kivételével továbbra is egy bejáraton keresztül engedik be, az épület belsejében pedig csak 20 biztonsági kaput tudnak egyszerre üzemeltetni.
A már akkreditált látogatók beléptetése meglehetősen gyorsan halad, de az újonnan érkezőknek valószínűleg órákat kell sorban állniuk.
A látogatók számának növekedése mellett a megerősített rendőri jelenlét is érzékelhető a helyszínen. Egyrészt rendőrök irányítják a tömeget, másrészt a kordonon belül is több a rendőr, főleg kutyás.
A 12 napos ENSZ-klímakonferenciára vasárnap sorra érkeztek a környezetvédelemért felelős miniszterek és államtitkárok Koppenhágába a világ minden részéből. A klímacsúcsra – amelynek célja a 2012-ben lejáró Kiotói jegyzőkönyv felváltása egy új nemzetközi megállapodással – 192 országból összesen mintegy 1800 küldött érkezik a dán fővárosba.
A 123 ezer négyzetméter kiállítási területtel rendelkező Bella Center körülbelül 20 ezer embert tud befogadni. A 192 állami delegáció mellett számos civil szervezet képviselője és több ezer újságíró vesz részt a klímacsúcson. Utóbbiak akkreditációinak száma már jóval a csúcs kezdete előtt elérte az ötezret.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.