Klimaidőgép épült

Klimatikus időgépnek nevezik azt az ausztrál projektet, amivel a Nyugat-Sydney egyetem tudósai a növényzet szén-dioxid elnyelő képességét fogják tesztelni.

A kísérlet több mint másfél hektárnyi erdős területen zajlik, ahol egy kilenc emelet magas szerkezet folyamatosan szén-dioxidot juttat a levegőbe, írja az index.hu. A kutatók ezáltal mérik le a gáz hatását a Föld erdőségeire. A tudósok szerint a szén-dioxid szint emelkedése már világszerte megindult, de az még mindig nem világos, hogy a növények mennyire képesek fékezni a koncentráció növekedését. A jelenlegi szén-dioxid szint mintegy 390 ppm (a ppm egy egység milliomodrésze), míg az ipari forradalom előtt ez az érték csak 280 ppm volt. A nagyobb mennyiségű szén-dioxid levegőbe kerülése átlagosan három Celsius-fokkal emelte a globális hőmérsékletet.

Az ausztráliai kísérletben a kutatók 390 ppm-ről 550 ppm-re fogják növelni a szén-dioxid mennyiségét a levegőben. Tudósok szerint a XXI. század végére a Föld minden pontján ez a mennyiség lesz általános, így a kísérletben a földi növényzet száz évvel későbbi állapotát tudják majd vizsgálni. A tíz évig tartó projektben az erdő minden szintjét vizsgálni fogják. A tanulmány különösen fontos Ausztráliában, mivel a kísérlet eredményének függvényében erdőket telepíthetnek, vagy szigoríthatják a szén-dioxid kibocsátására vonatkozó normákat.

Ajánlott tartalom

Négymilliárd év után újra megszülethet az élet a Földön

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja három külföldi kutatótársával azt vállalta az Európai Kutatási Tanács legrangosabb pályázatának elnyerésével, hogy kémiai molekulákból kiindulva hat év alatt életet teremtenek a laboratóriumban. Ez a MiniLife projekt, amelynek sikere esetén egy tápoldattal teli tartályban mikroszkopikus golyócskák úszkálnak, növekednek és osztódnak majd.