Klímajegy Tatabányán

Klímajeggyel lehet kiváltani a kibocsátott szén-dioxidot Tatabányán és kistérségében – közölte az Első Magyar Karbonsemlegesítő Intézet (EMAK) munkatársa az önkormányzattal szervezett közös mai tatabányai konferencián.

Horváth Levente elmondta: a klímajegy-rendszer lényege, hogy az átlagfelhasználók tisztában legyenek azzal, életmódjuk mekkora szén-dioxid kibocsátással jár. Ezt a pályázati támogatásból megvalósuló „Önkéntes alapon működő széndioxid-semlegesítő rendszer” című projekthez kapcsolódó honlapon tudják kiszámolni. A kalkulációt követően a felhasználók kiválaszthatják, hogy a több mint száz támogatott beruházás közül melyekkel szeretnék kiváltani saját kibocsátásukat. A lehetőségek között szerepel például faültetés, komposztálás, kerékpárút építés, mederkotrás, önkéntes munka.

Száz kilogramm CO2-t kibocsátását egy klímajeggyel lehet semlegesíteni, amely 1.000 forintba kerül. Az állampolgár az önkormányzat klímairodáján fizeti be az összeget, s határozza meg, hogy azt milyen beruházásra fordítsák. Ha a beruházás megvalósult, az adományozó tanúsítványt kap. Az önkormányzat a megvalósult lakossági zöldberuházásokat is elismeri, a megfelelő dokumentációk bemutatását követően.

Schmidt Csaba, Tatabánya fideszes alpolgármestere a konferencián hangsúlyozta: el kell érni, hogy minél több önkéntes alapon működő szén-dioxid semlegesítő rendszer jöjjön létre Magyarországon. Ezt követően állami szinten szankciókat lehet bevezetni azért, hogy a vállalkozók, gazdálkodók ne csak önkéntes alapon bocsássanak ki minél kevesebb szén-dioxidot, hanem rá legyenek kényszerítve.

A tatabányai önkormányzat és az EMAK 2008-ban határozta el, hogy konzorciumot hoz létre egy olyan rendszer elindításáért, amely helyben ajánl fel semlegesítési beruházási lehetőségeket a helyben keletkező szén-dioxid kibocsátások ellentételezésére. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.