Klímakonferencia – Fodor: a válság alatt középpontba kerülhetett volna a zöld gondolat

A gazdasági válság lehetőséget biztosított volna arra, hogy a környezettudatosság Magyarországon is a politikai gondolkodás középpontjába kerüljön, ez a lehetőség azonban elúszott – fejtette ki Fodor Gábor volt környezetvédelmi miniszter a II. Magyarországi Klímacsúcson tartott előadásában pénteken.

A liberális politikus egyetértett a magyarországi válságkezelés gazdaságilag megszorító jellegével, hiányolta azonban a hosszú távú stratégiai gondolkodást, melynek középpontjába szerinte a környezetvédelmet kellett volna helyezni.
Fodor Gábor hangsúlyozta: a rendszerváltás óta “hagyomány”, hogy a környezetvédelem követő politika, ezen azonban változtatni kell; a zöldpolitikát kezdeményező politikává kell tenni, mely túlnőve a szűk szakpolitikai kereteken egyfajta átfogó kormányzati stratégiává válik. A választások közeledtével a politikai pártoknak világossá kellene tenniük, melyik szerepet szánják a környezetvédelemnek: a szakpolitikáét vagy az átfogó stratégiáét – húzta alá.
A volt környezetvédelmi miniszter kedvező tendenciát lát a zöld civil mozgalom erősödésében, valamint abban, hogy a közvélemény fogékonyabb a környezettudatosságra, mint akár csak néhány éve.

Bencsik János (Fidesz ) országgyűlési képviselő, Tatabánya polgármestere előadásában hangsúlyozta: az éghajlatváltozás nemzetbiztonsági kérdés, egyúttal a társadalmi igazságosság próbaköve is.
A politikus kifejtette, hogy nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú az élelmiszer-önrendelkezés biztosítása, az ivóvízellátás nemzeti kézben tartása, valamint az energiafüggés csökkentése. A magyar lakosságot ezenkívül fel kel készíteni egy melegebb és szárazabb időszakra, a várhatóan egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási eseményekre – tette hozzá.

Mivel az üvegházgáz-kibocsátás hatásai évtizedek múltán is érzékelhetőek, az éghajlatvédelem érinti a nemzedékek közötti igazságosság kérdését; a klímaváltozás ugyanakkor már a jelenben is eltérő mértékben sújtja a különböző társadalmi rétegeket, földrajzi régiókat és országokat, így a társadalmi, sőt globális szintű igazságosság szempontjait is figyelembe kell venni a politikák kidolgozásakor – mutatott rá Bencsik János.
A fideszes politikus szerint a gazdasági válság csak tünet, a krízis valódi oka a természeti erőforrások túlfogyasztása, itt kell tehát változtatni. A megoldás részét képezheti a sokszínű helyi gazdaság kiépülésének támogatása, valamint a környezeti költségek árakba való beépítése – vélekedett.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.