Klímakört alakítanak Szekszárdon

Tizenöt magyarországi település között Szekszárd is csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségének felhívásához, amely a energiafelhasználás mérséklésére irányul. A célok között van egyebek mellett a vízfogyasztás drasztikus csökkentése.

A tolnai megyeszékhely 2008. november 18-án Budapesten a brit nagykövetségen tartott II. Klímakonferencián csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségének programjához. A szekszárdi közgyűlés gazdasági bizottsága legutóbbi ülésén  klímakör megalakításáról döntött. Kővári László, a bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a kört február végéig környezetvédelmi civil szervezetek, energiafelhasználó, hulladékkezelő és vízszolgáltató cégek részvételével hozzák létre.

Bíró Péter, a szövetség felügyelő bizottságának elnöke az MTI érdeklődésére a programról elmondta: a cél az, hogy láthatóan csökkenjen az adott településen az energia- és vízfogyasztás. Ezt a mérőórákon bárki nyomon követheti. Ha az órák kevesebbet mutatnak, akkor tettünk valamit az éghajlatváltozás ellen – mutatott rá.

A szakember szerint a hatékonyabb energiafelhasználás mellett a vízfogyasztást például drasztikus mértékben kell csökkenteni. “Tíz-húsz százalékkal nem érünk el sok mindent” – fogalmazott. A szövetség javaslatot tesz, azt azonban a településeknek kell eldönteni, hogy milyen mértékű csökkentést vállalnak. A klímakörök a célkitűzések elfogadtatásában is segíthetnek – tette hozzá.

A Klímabarát Települések Szövetségét 2007-ben Hosszúhetényben Albertirsa, Hosszúhetény, Pilis, Pomáz és Tatabánya alapította meg azzal a céllal, hogy lehetőségeikhez mérten mérsékeljék a klímaváltozást. Tatabányán és Hosszúhetényben klímastratégiát is kidolgoztak. Azóta több magyar városban alakultak klímakörök.

A tatabányai stratégia szerint az Európai Unióban a hasonló célokat valló Klima-Bündnis nevű hálózathoz – elsősorban német nyelvterületeken – mintegy 1200 település csatlakozott, az International Council for Local Environment Initiation (ICLEI) pedig világszerte mintegy 600 taggal rendelkezik.

Ajánlott tartalom

Árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt gázra

Árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt földgázra a következő egy évre - jelentette be Teresa Ribera, ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a kabinet rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón pénteken Madridban.