Klímakutató: egymilliárd ember szavára figyelniük kell a politikusoknak

Mika János éghajlatkutató szerint egymilliárd ember jelzése már érdemes arra, hogy a politikusok odafigyeljenek rá. A szakértő az M1 aktuális csatornán beszélt erről vasárnap este, utalva Áder János köztársasági elnök csatlakozási felhívására az egymilliárd elektronikus aláírás összegyűjtését megcélozó kezdeményezéshez a párizsi klímacsúcs előtt.

Mika János szerint még mindig nem tudunk eleget az éghajlatváltozásról és nem cselekszünk eleget ellene. Véleménye szerint egy sor intézkedés segít mérsékelni a klímaváltozás hatásait, és egyben lassítani a változást. Hozzátette, hogy a károsanyag-kibocsátás, vagy a fogyasztás visszafogása terén meg kell találni azokat a módokat, amelyek nem járnak automatikus életszínvonal romlással, de mégis segítenek mérsékelni a klímaváltozást.

Megjegyezte, hogy a szennyező anyagok a klímaváltozás mellett egy sor más környezeti ártalmat is okoznak, és arra is figyelmeztetett, hogy az energia-túlhasználat energiaszegénységhez vezet.

Emlékeztetett, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága már 2007-ben arra figyelmeztetett, hogy ha ilyen tempóban változik a klíma, akkor egynegyed milliárd-egymilliárd között lehet majd a környezeti menekültek száma, azoké, akik kimondottan a nem élhető éghajlat okán mennek el onnan ahol élnek.

A műsorban elhangzott az is, hogy Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára videóüzenetet küldött Magyarországnak az Áder János által elindított Élő Bolygónk klímavédelmi honlapon. Az ENSZ-főtitkár azt mondta: a decemberben Párizsban megrendezendő klímacsúcson a kormányoknak történelmi lehetőségük nyílik arra, hogy véglegesítsenek egy jelentőségteljes és egyetemes klímamegállapodást. Ban Ki Mun egyúttal köszönetet mondott Áder Jánosnak azért, hogy a magyar államfő az ENSZ világméretű klímavédelmi akciója keretében vezető szerepet vállalt az elektronikus aláírásgyűjtésben, ezzel is elősegítve a párizsi találkozó sikerét.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.