Klímamentő tábla

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Mi az a globális felmelegedés?
A klímaváltozás a Föld klímájának, éghajlatának tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti. Az éghajlatváltozás jelensége napjainkban már megkérdőjelezhetetlen, és az is bizonyított, hogy a hőmérséklet emelkedését emberi tevékenység okozza. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) és 2500 klímatudósa foglalkozik az adatok elemzésével, a tendenciák követésével, és rendszeres jelentések publikálásával.

A globális átlaghőmérséklet több, mint 0,7 Celsius fokkal emelkedett a XX. század során. A probléma ott kezdődött, amikor a modern kori társadalom óriási mennyiségben kezdett gyárakat építeni és gépeket használni, erdőt irtani… Az emberiség felfedezte a fosszilis energiaforrásokban rejlő lehetőségeket. A szén, a kőolaj és a földgáz évmilliók alatt került a földbe, mi pedig néhány évtized leforgása alatt visszajuttatjuk ezeket a légkörbe. Az így felszabaduló üvegházhatású gázok hihetetlen pusztítást okoznak a bioszférának. Közel kétszáz éve zajlik a “dorbézolás”, ami óriási népességrobbanással, az ipari termelés és mezőgazdaság elterjedésével járt.
Ahhoz, hogy elkerüljük a mindannyiunkat fenyegető katasztrofális környezeti változásokat, alaposan át kell alakítanunk jelenlegi életmódunkat. Ez csak akkor történhet meg, ha gyökeres változások következnek be mind gondolkodásmódunkban, mind pedig társadalmi intézményeinkben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.