Klímatudományhoz kapcsolódó kötet jelent meg

A Klímakönyvben Greta Thunberg gondolatait is olvasni, de a kötet elsősorban elismert kutatók írásaira épül.

November 22-én magyarul is megjelent az a klímatudományhoz kapcsolódó írásokat felsorakoztató kötet, amelyet Greta Thunberg szerkesztett. Az Open Books kiadásában publikált, Klímakönyv című műben több mint száz szerző, köztük geofizikusok, oceanográfusok, meteorológusok, mérnökök, közgazdászok, matematikusok, történészek, filozófusok és őslakos vezetők osztják meg tudásukat, tapasztalataikat és gondolataikat a klímakatasztrófa elleni harc érdekében.

Thunberg feladata a kötet megszületésében állítólag az volt, hogy felkérte korunk fontos tudományos szerzőit, írjanak olyan szövegeket, amelyek révén az átlagember jobban megértheti a globális felmelegedést és az élővilágot érintő krízist. Szerepe ugyanakkor nem merült ki az írások összeállításában, az egyes tanulmányokat saját gondolataival, történeteivel egészítette ki, kezdve a tüntetéseken átélt élményeitől egészen a green washing jelenséggel kapcsolatos meglátásaiig. 

A Klímakönyvben természetesen az elő- és az utószó is Thunbergtől származik. „Ez az éghajlati és ökológiai válság a legnagyobb veszély, amivel az emberiségnek valaha is szembe kellett néznie. Kétség sem férhet hozzá, hogy ez a probléma minden eddiginél nagyobb hatással lesz a mindennapi életünkre és a jövőnkre” – írja a kötet előszavában, kiemelve, hogy az utóbbi időkben megváltozott a krízissel kapcsolatos közbeszéd, csakhogy előtte sok időt elvesztegettünk.

A könyv öt fő részre tagolódik, ezek sorra a Hogyan működik az éghajlat?, a Hogyan változik a bolygónk?, Hogyan hat ez ránk?, Mit tettünk már ellene?, illetve a Mit kell most tennünk? címet viselik. A Klímakönyvben többek között olyan neves szakértők írásait olvashatjuk, mint Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. A mű legfőbb célja, hogy megismertesse a hétköznapi olvasókkal a helyzetet, valamint hogy vázolja a kilátásokat és a tennivalókat.

A kötet egyébként szerepelt a The New York Times világhírű bestseller-listáján, a művet pedig hazánkba az On the Spot stábja ajánlja.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.