Klímaváltozás: felhőgyártó baktériumot találtak

A világ egyik legelterjedtebb baktériumának is kulcsfontosságú szerepe lehet a földi klíma szabályozásában.

A Pelagibacterales csoportba tartozó baktériumok teszik ki az óceánok felszínén élő mikrobák egyharmadát, és most véletlenül kiderült róluk, hogy dimetil-szulfidot és metántiolt termelnek. A metántiol egy színtelen és igencsak büdös gáz, általában ezt keverik a szagtalan földgázba, hogy érezhetővé váljon a szivárgás. A dimetil-szulfidnak a felhőképződésben van szerepe. A tudósokat most az tartja lázban, hogy megtalálják a baktériumok szerepét a klímaváltozásban, és hogy a felfedezés segítségével pontosítsák a klímamodelleket. A helyzet ezért is izgalmas, mert Pelagibacterales a fenti anyagokon kívül rengeteg szén-dioxidot is termel. Bármely adott napon a földi szén-dioxid 5-20 százalékát ezek a baktériumok állítják elő.

Egészen elképesztő, hogy ezek a nyílt óceánon élő organizmusok, amelyeknek végtelenül egyszerű genomjuk van, ekkora szerepet játszhatnak a bolygó életében. Stephen Giovannoni, a Nature Microbiology tudományos lapban publikált tanulmány társszerzője arra is adott magyarázatot, hogy a baktérium miként kerülhette el a tudósok figyelmét. Egyszerűen arról van szó, hogy a tudósok általában az összetettebb organizmusokra fókuszálnak, nem a legegyszerűbb élőlényekre. Mostanra viszont találtak megbízható módszereket az utóbbiak vizsgálatára is.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.