Klímavédelmi mintaváros lenne Bécs

Egy hét területet átfogó, összesen 50 intézkedést tartalmazó csomag segítségével szeretne Bécs klímavédelmi mintaváros és szén-dioxid-semleges nagyváros lenni.

Az egyes lépések a hőszigetek visszaszorításától a zöldterületek növelésén át a hulladékkeletkezés megelőzéséig számos területet átfognak. “Bécs már évek óta követendő példa a klímavédelem területén. Ezzel a programmal megmutatjuk, hogy Bécs már régóta foglalkozik a klímavédelemmel és számos intézkedést már át is ültetett a gyakorlatba – illetve továbbiak jelenleg is megvalósítás alatt állnak” – mondta el Michael Ludwig, Bécs polgármestere. A szén-dioxid-semlegesség egyik központi eleme az áram- és a hőszolgáltatás, valamint a közlekedés és a hulladékkezelés összekapcsolása. A város mintegy 1,2 milliárd eurót fordít a megújuló energiaforrások kiépítésére, emellett pedig olyan “okos” megoldásokat is alkalmaz, mint a szennyvíztisztító telep leadott hőenergiájának felhasználása. A “zero waste” mottó a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentését célozza. A konyhai hulladékot már most is a simmeringi erőműben hasznosítják és a keletkező gázzal fűtenek. Középtávon a tervek szerint a bioerőmű kapacitását megduplázzák és így 900 háztartást tudnak majd ellátni vele. A tömegközlekedési hálózat további bővítése szintén kiemelt helyen szerepel. Ahhoz, hogy csökkenteni tudják az autóval a városhatárig ingázók számát, Bécs a villamoshálózat városhatáron túli kibővítését tervezi, egészen Alsó-Ausztriáig, konkrétan Schwechatig vagy Groß-Enzersdorfig. Emellett az e-töltő állomások számát is szeretnék megduplázni, a cél, hogy 2.000 töltőpont álljon a bécsiek rendelkezésére. Így szeretnék növelni a városban az elektromobilitás arányát.

A csomagból nem hiányozhat az új parkok és zöldterületek kialakítása sem, melyeknek nagy szerepe van a hőszigetek visszaszorításában. A “Fiatal bécsiek erdeje” nevet viselő faültetési akcióval minden évben egyre növelik a Wienerwald területét. A kezdeményezés keretében eddig évente 10.000 fát ültettek a fiatalok. Bécs a városon belül pedig további 4.500 fát szeretne telepíteni a meglévő mintegy félmillió mellé. Bécs-szerte 1.000 ivókút található, melyeket a következő hónapokban 100 új párakapuval és 100 mobil párásító berendezéssel egészítenek ki. Jó példa erre az Esterházypark hűsölő parkká való átalakítása is.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.