Klímavészhelyzetet hirdettek Új-Zélandon

A múlt hét folyamán, ha csak szimbolikusan is, de klímavészhelyzetet hirdettek Új-Zélandon. Ezzel a szigetország ahhoz a 30 másik országhoz csatlakozott, akik már kritikusnak ítélik a bolygó állapotát.

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

Mindez azt is szorgalmazza, hogy a csatlakozó nemzeteknek mihamarabb át kell állnia a karbonsemleg működésre, amelyet a megújuló technológiák (napelemes-, szél- és geotermikus erőművek) és az elektromos járműveket tennének lehetővé.

MIT IS JELENT A JELKÉPES KLÍMAVÉSZHELYZET?

Ahogy a bevezetőben is írtuk jelképesen Klímavészhelyzetet hirdettek a múlt hét során Új-Zélandon. A döntést a törvényhozásban 76-an támogatták 43 ellenszavazattal szemben. Emellett a kormánypárt egy új kezdeményezéssel is előállt, miszerint a közszolgáltatások döntő részét karbonsemlegessé kell tenni 2025-ig. Mindezt a megújuló technológiák térnyerésével, a széntüzelésű erőművel leépítésével és az elektromos járművek elterjesztésével szeretnék elérni.

Új-Zélandot általában a természeti katasztrófák sújtják, amire az ország nem képes felkészülni, a klímaváltozás viszont egy olyan jelenség, amiről már hosszú ideje tud az emberiség és megelőzésére, enyhítésére minden eszköz rendelkezésre áll. A most elfogadott nyilatkozat elismeri azt a terhet, ami a következő generációkra vár. Viszont most kell cselekedni, hogy a jövő nemzedékeinek minél kevesebb problémával kelljen szembenézniük. A klímavészhelyzet azért is jelképes, mert a kezdeményezés nem járt együtt törvénymódosításokkal és külön forrásokat sem rendeltek egyelőre az ügyhöz. Ennek ellenére a kormány ígéretet tett, hogy a nyilatkozatot folyamatos intézkedések követik majd.

ÚJ-ZÉLAND ELŐTT ÁLLÓ KIHÍVÁSOK ÉS MEGOLDÁSOK

A dokumentum elismeri, hogy az éghajlatváltozás az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás, mely egyben elkötelezettséget is megkövetel a társadalomtól a globális felmelegedés csökkentése mellett. A nyilatkozatban azt is kiemelik, hogy az éghajlatváltozás pusztító hatással lehet a szigetországra, mely sérülékennyé teszi a rendelkezésre álló vízkészleteket, nem várt áradásokat okozhat, valamint számolni kell tűzvészekkel és a tengerszint megemelkedésével is.

Ezek megelőzésére Új-Zéland korábban egy olyan tervet jelentett be, melynek keretében 1 milliárd fa ültetésére kerülne sor, továbbá fokozatosan leépítésre kerülnének a tengeri olaj- és gázkitermelések, valamint 2030-ra az elektromos hálózat 100%-ban megújuló energiával kerülne működtetésre. A kormány 2019-ben elfogadta azt a törvényjavaslatot is, amely kijelenti, hogy az ország 2050-re teljesen karbonsemlegessé válna.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.