Kling: szemléletváltozásra van szükség a környezetvédelem minden területén

A környezetvédelem közös ügy, de az eredményesség érdekében szemléletváltozásra van szükség minden területen – mondta Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára az MTI-nek kedden Baján.

“A környezetvédelmet ne tehernek gondoljuk, hanem a mindennapi életünk részének és akkor nem kell majd szankciókkal élni” – mondta az államtitkár, aki a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Bajai Képviselete és az Eötvös József Főiskola közösen szervezett öko-napon vett részt.
Kling István szerint a hatósági döntéshozatal az nem egy kényszerűség, mert védi azt aki kéri – sokszor az állam maga a kérelmező – és védi a lakosságot.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem kampányszerűen kellene a geotermikus energia vagy a szélenergia hasznosításával foglalkozni, mert az energiaszektornak is nyitottnak kell lenni a megtermelt energia fogadására.
Györökné Mészáros Eszter, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bajai képviseletekének vezetője a második alkalommal megrendezett öko-nap egyik céljának azt nevezte, hogy a biotermékek előállításával foglalkozó vállalkozók bemutathassák termékeiket, kapcsolatot teremthessenek.

A képviselet vezetője a másik célnak a környezetvédelem és egészségmegőrzés tudatosítását nevezte, ezért a főiskolán tartott előadások is kiemelten ezzel a két területtel foglalkoztak.
A rendezvényen az érdeklődők előadás hallhatnak az űrszemétről, a bajai zöld kikötőről, a megújuló zöld energiaforrásokról, az európai víz-keretirányelv hazai bevezetéséről, az Alsó-Tisza-vidéki környezetvédelmi felügyelőség hatósági tevékenységéről, de Csábi Bettina egykori ökölvívó világbajnok is tartott előadást az egészséges diétázásról.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.