Klinikai tömböket szerel fel napelemekkel a pécsi egyetem

Napelemekkel szereli fel a három legnagyobb energiaigényű klinikai tömbjét a Pécsi Tudományegyetem (PTE): a napokban kezdődött és szeptember végéig tartó beruházásra mintegy 300 millió forintot költenek – mondta el az intézmény rektora Pécsett.

Bódis József orvosprofesszor sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az európai uniós pályázati forrásból finanszírozott fejlesztés kiemelt jelentőségű, mert egészségügyi intézményeket érint, ahol a megtakarítást a betegellátás színvonalának emelésére fordítják.

Nagy László, a kivitelező Techniq Kft. ügyvezetője elmondta, hogy munkálatok a szülészeti és nőgyógyászati klinikát, a Szigeti úti és Honvéd utcai, a Garai utcai és Rákóczi utcai tömb egyes épületeit érintik. Az oda telepített mintegy 1900 napelem felülete meghaladja a 3000 négyzetmétert, teljesítményük a 480 kilowattot.

Girán János, Pécs alpolgármestere azt hangsúlyozta: a projekt javítja a baranyai megyeszékhely egészségügyi ellátórendszerének versenyképességét, hozzájárul, hogy a város “élhetőbb hely” legyen és segíti a településnek az “Európa Zöld Fővárosa” cím elnyerésével kapcsolatos ambícióit.

Az eseményen elhangzott: az egyetem azt reméli, a projektnek köszönhetően évi 30-50 millió forintot spórolhat. Ez az érintett épületek tekintetében 40, összegyetemi szinten pedig 10 százaléka a villamosenergia-költségnek.

Ajánlott tartalom

Hogyan teheted te is energiahatékonyabbá az otthonod?

Két nagyon erős érv is áll az energiahatékony otthon mellett. Az egyik a környezetvédelem, a másik a költséghatékonyság. Az energiapazarlás nem csak bolygónkat károsítja, de a saját pénztárcánkat sem kíméli. Így akár egy városi lakásban, akár családi házban élünk, akár most építjük ki a gépészetünket, akár egy kész helyzet előtt állva mérjük fel a lehetőségeinket, mindenképpen érdemes tennünk a hatékony energiafelhasználásért.