Nemcsak szén-dioxidot, hanem kokainrészecskéket is belélegezhet az ember a két legnagyobb spanyol város, Madrid és Barcelona sugárútjain sétálgatva - derült ki a spanyol CSIC kutatóintézet szerdán közzétett tanulmányából.

Kokain száll a levegőben a spanyol nagyvárosokban

Nemcsak szén-dioxidot, hanem kokainrészecskéket is belélegezhet az ember a két legnagyobb spanyol város, Madrid és Barcelona sugárútjain sétálgatva – derült ki a spanyol CSIC kutatóintézet szerdán közzétett tanulmányából.

Egy kábítószer kimutatására kifejlesztett új eljárással a kutatók 29 és 850 pikogrammnyi kokaint találtak egy köbméter levegőben a két spanyol nagyvárosban. (A pikogramm a gramm egymilliomod részének egymilliomod része). A mérésekből kiderült, hogy hétvégenként magasabb a tiltott kábítószer koncentrációja a levegőben.

A projektben részt vevő kutatók szerint azonban nincs ok aggodalomra. Még ha egy ember ezer éven keresztül lélegezné be ezt a kokainmennyiséget, akkor sem érné el egy átlagos kábítószer-fogyasztó által beszippantott egyszeri adagot – állították a CSIC munkatársai. Hozzátették, hogy a felfedezés nem vonatkoztatható Madrid vagy Barcelona egészére, mert a méréseket csak egy-egy városrészben végezték el, ahol köztudottan magas a kábítószer-fogyasztás.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.