Kókuszolajjal enyhítik energiaigényüket

A kelet-csendes-óceáni Tokelau-szigetek 2012 közepére az ország teljes energiaigényének 93 százalékát napenergiából, a fennmaradó részt pedig kókuszolajból szeretné fedezni.

A kelet-csendes-óceáni Tokelau-szigetek vezetői a héten ismertették terveiket a fosszilis energiahordozók használatától mentes gazdaságukról – adta hírül a New Scientist. Az elképzelések szerint 2012 közepére az ország teljes energiaigényének 93 százalékát napenergiából, a fennmaradó részt pedig kókuszolajból fedezik majd. A napelemeket olyan telepekkel egészítik ki, melyek a nappali sugárzásból származó energiát képesek tárolni éjszakára, vagy rövidebb napsütésmentes időszakokra is. Huzamosabb ideig tartó felhős időjárás, illetve a szokásosnál nagyobb fogyasztás esetén pedig működésbe hozzák a kifejezetten erre a célra kifejlesztett, kókuszolajjal működő erőművet, amely egyszerre pótolja a rendszerből hiányzó energiát, valamint tölti a kimerült elemeket is.

Mivel Tokelau legmagasabb pontja csupán öt méterrel haladja meg a tengerszintet, különösen veszélyeztetett az éghajlatváltozás következményeivel szemben, ezért erőfeszítései érthetőek még akkor is, ha az ország klímaváltozásban játszott szerepe jelentéktelen. A szigetek energiájának jelentős része jelenleg is a napsugárzásból származik, azonban naponta kb. 200 liter fosszilis üzemanyagot használ fel, melyet kénytelen Új-Zélandból beszerezni. A tervek szerint ezt váltanák ki a kókuszolajjal. Amennyiben az elképzelések megvalósulnak, Tokelau lehet a harmadik olyan terület bolygónkon – a dániai Samsö és a spanyol El Hierro szigete után -, amely tisztán megújuló energiaforrásokat használ. Mindez újabb bizonyítékul szolgálhat arra nézve, hogy a fenntartható gazdaság a gyakorlatban is megvalósítható.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki erkélynapelemet telepítene

A II. kerületi önkormányzat komolyan lép a megújuló energiaforrások terjedésének elősegítése érdekében, lehetővé tennék az erkélyi napelemek telepítését és működtetését.