Költségcsökkentés geotermikus energiával a mezőgazdaságban

A teljes működtetési kiadásokat 8-10, a fűtőanyag-költségeket pedig akár 80 százalékkal is csökkenthetik azok a kertészetek, amelyek a geotermikus energia használatára térnek át.

A modernizációt most akár uniós források támogatásával is végezhetik a vállalkozások. A Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című pályázat révén egyéni projekt esetében maximum 500 millió, kollektív projekt esetében pedig akár egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások. Nemzetközi felmérések alapján akár az éves működési költségük 8-10 százalékát is megtakaríthatják azok a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek az üveg- és fóliaházak fűtésére vagy a termények szárítására a hagyományos fosszilis megoldásokról geotermikus energiaforrásra váltanak. A megtakarítás jelentős része a korábbi tüzelőanyag-költségek túlnyomó, mintegy 80-82 százalékos csökkenéséből jelentkezik.

„A hazai geotermikus potenciál és a mezőgazdasági lehetőségek összehangolásában hatalmas lehetőségek rejlenek. A hagyományosan mezőgazdasági területeken a geotermikus energiát alacsony fajlagos költségek mellett lehet kiaknázni. A megújuló energiaforrás kiválóan alkalmazható például üveg- és fóliaházak fűtésére vagy terményszárításra.” – mutat rá Kovács Péter, a magyarországi geotermia egyik piacvezető cége, az EU-Fire Kft. stratégiai igazgatója, aki hozzátette, hogy a geotermikus projektek működtetése az egyik legrentábilisabb a megújuló energetikai technológiák között, ugyanakkor tény, hogy ennek a kivitelezése az egyik legnagyobb költségekkel járó fejlesztés.

A fejlesztések megtérülését azonban most vissza nem térítendő uniós források javíthatják. A Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című pályázat (a felhívás kódszáma: VP-2-4.1.3.1.-16) révén egyéni projekt esetében maximum 500 millió, kollektív projekt esetében pedig akár egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások. „A pályázati kiírás keretösszege 22,5 milliárd forint, érdemes tehát sietniük a lehetőség iránt érdeklődőknek.” – hangsúlyozza Kovács Péter.

A vállalakozások pályázhatnak új termelő kút és kútrendszer fúrására, meglévő, ám hőhasznosításra jelenleg nem használt, vagy leromlott termál kutak, meddő szénhidrogén-kutak felújítása és termelőkúttá alakítása. Emellett a pályázati forrás segítségével lehetőség van a használt termálvíz kezelését szolgáló technológiák beszerzésére és az elhelyezését szolgáló projektek megvalósítására, a kapcsolódó tartozékok, berendezések, hő- és ioncserélők, sótalanítók beszerzése. A pályázati kiírás értelmében a források geotermikus energiaellátás berendezéseinek korszerűsítésére, új berendezések beszerzésére is felhasználhatóak, írja az agrotrend.hu.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.