Költségcsökkentés geotermikus energiával a mezőgazdaságban

A teljes működtetési kiadásokat 8-10, a fűtőanyag-költségeket pedig akár 80 százalékkal is csökkenthetik azok a kertészetek, amelyek a geotermikus energia használatára térnek át.

A modernizációt most akár uniós források támogatásával is végezhetik a vállalkozások. A Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című pályázat révén egyéni projekt esetében maximum 500 millió, kollektív projekt esetében pedig akár egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások. Nemzetközi felmérések alapján akár az éves működési költségük 8-10 százalékát is megtakaríthatják azok a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek az üveg- és fóliaházak fűtésére vagy a termények szárítására a hagyományos fosszilis megoldásokról geotermikus energiaforrásra váltanak. A megtakarítás jelentős része a korábbi tüzelőanyag-költségek túlnyomó, mintegy 80-82 százalékos csökkenéséből jelentkezik.

„A hazai geotermikus potenciál és a mezőgazdasági lehetőségek összehangolásában hatalmas lehetőségek rejlenek. A hagyományosan mezőgazdasági területeken a geotermikus energiát alacsony fajlagos költségek mellett lehet kiaknázni. A megújuló energiaforrás kiválóan alkalmazható például üveg- és fóliaházak fűtésére vagy terményszárításra.” – mutat rá Kovács Péter, a magyarországi geotermia egyik piacvezető cége, az EU-Fire Kft. stratégiai igazgatója, aki hozzátette, hogy a geotermikus projektek működtetése az egyik legrentábilisabb a megújuló energetikai technológiák között, ugyanakkor tény, hogy ennek a kivitelezése az egyik legnagyobb költségekkel járó fejlesztés.

A fejlesztések megtérülését azonban most vissza nem térítendő uniós források javíthatják. A Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című pályázat (a felhívás kódszáma: VP-2-4.1.3.1.-16) révén egyéni projekt esetében maximum 500 millió, kollektív projekt esetében pedig akár egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások. „A pályázati kiírás keretösszege 22,5 milliárd forint, érdemes tehát sietniük a lehetőség iránt érdeklődőknek.” – hangsúlyozza Kovács Péter.

A vállalakozások pályázhatnak új termelő kút és kútrendszer fúrására, meglévő, ám hőhasznosításra jelenleg nem használt, vagy leromlott termál kutak, meddő szénhidrogén-kutak felújítása és termelőkúttá alakítása. Emellett a pályázati forrás segítségével lehetőség van a használt termálvíz kezelését szolgáló technológiák beszerzésére és az elhelyezését szolgáló projektek megvalósítására, a kapcsolódó tartozékok, berendezések, hő- és ioncserélők, sótalanítók beszerzése. A pályázati kiírás értelmében a források geotermikus energiaellátás berendezéseinek korszerűsítésére, új berendezések beszerzésére is felhasználhatóak, írja az agrotrend.hu.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.