Kölykök a vadonból

A vadállatoknak nem az emberek mellett van a helyük, mégis sokszor rajtuk múlik a sorsuk.

A kölykök felnevelésekor az elsődleges szempont, hogy nem kerülhetnek felettes pozícióba a gondozójukkal szemben. A medvék nevelése és viselkedése leginkább a kutyákhoz hasonló. A cél nem a teljes megszelídítés, sokkal inkább a kezelhetőséghez való szoktatás. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendégei Dönci, Baró és Hugi a három öt hónapos európai barnamedve. Gondozójuk, a Veresegyházi medveotthon igazgatója Kuli Bálint elmondása szerint bár néha a vadállat kölykök viselkedhetnek agresszíven, szaktudással, célravezető programmal és sok munkával engedékenyekké lehet nevelni őket. A legfontosabb, hogy felnőtt korukban tudjanak velük együtt dolgozni. Ennek első lépése a pórázon sétáltatás. A medveotthon gondozói szerint ha medve lakta erdőben sétálunk a legmegfelelőbb magatartás a hangos zajt keltő közlekedés, így az állat nem ijed meg és nem támad.

A műsor másik vendége Győző az őz. Az akkor 3-4 napos kisállatot egy kiránduló árvának vélte és állatorvoshoz vitte. Szilágyi István, a Fehérkereszt állatvédő liga kurátora szerint nagy valószínűséggel a őzike szülei csak élelemért mentek, a kicsi pedig rejtőzködött. Mivel emberi kéz érintése után az anyja magára hagyja a kölykét, a medveotthonba került. Felnevelésük és gondozásuk azonban nagyon sok munkával jár, valamint érzelmileg is erős kötődés alakul ki a gondozó és a kisállat között. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek elkerülése végett a gondozók azt kérik ha bárki őzet vagy bármilyen más kisállatot talál, ne piszkálja.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.