Az éghajlatváltozás több bálnát és delfint veszélyeztethet, mint eddig hitték - állítja egy brit tanulmány.

Komoly veszélyt jelent az éghajlatváltozás a cetfélékre

Az éghajlatváltozás több bálnát és delfint veszélyeztethet, mint eddig hitték – állítja egy brit tanulmány.

Az Aberdeeni Egyetem kutatója úgy véli, hogy a tengerek hőmérsékletének emelkedése a cetfélék élőhelyeinek 88 százalékát érintheti. Colin MacLeod szerint az alkalmas élőhelyek területe valószínűleg csökkenni fog, ami kevesebb állatot eredményez majd. Sőt az élőhelyek esetleges drámai fogyatkozása megnövelheti egyes fajok kihalási esélyét – közölte a BBC hírportál (www.bbc.co.uk).

“Régen elsősorban a kis számú sarki fajok miatt aggódtunk, amelyeket a tengert borító jég zsugorodása fenyegetett. Az új kutatás azonban rámutat arra, hogy sokkal több faj forog veszélyben – figyelmeztet MacLeod. – Egyes mérsékelt égövi fajoknak nem csak a növekvő hőmérséklet miatt akad félnivalójuk, hanem azért is, mert sekély vizekben élnek. Nem tudnak hűvösebb környékre költözni, ha a szomszédos területeken túl mély számukra a víz.”

MacLeod következő lépésként számítógépes modellezéssel próbál pontosabb képet alkotni arról, hogy a különböző fajok miként reagálnak a jövőbeli éghajlatváltozásra. Így fel tudja majd mérni, hogyan lehet a lehető legjobban megóvni a világ cetféléit. A kutatás eredményei az Endangered Species Research című szaklapban jelentek meg.

Ajánlott tartalom

Környezetvédelmi elismeréseket adtak át az Energiaügyi Minisztériumban

Átadta az idei Környezetünkért díjakat és emlékplaketteket a díjazottaknak kedden az Energiaügyi Minisztériumban (EM) a tárca környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, valamint az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.