Komolyan csökkenhetnek a fűtési költségek egy magyar találmánynak hála

Jelentősen csökkentheti a lakások fűtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon.

Kukoricza János debreceni feltaláló a kiállításon először lépett a szélesebb szakmai nyilvánosság elé Thermo Drapes hűtés-fűtés kiegészítő rendszerével, és szabadalommal védett eljárása komoly szakmai elismerést kapott. A Thermo Drapes az épület külső falain elhelyezett, folyadékkal feltöltött csőhálózatból, egy földalatti, ugyanazzal a folyadékkal feltöltött csőrendszerből, valamint egy keringtető szivattyúból áll. Egy 100 négyzetméteres lakóépület esetében mindössze 40 liter folyadék kering a rendszerben gravitációsan, illetve – ha szükséges – a szivattyú segítségével. Az áramfogyasztása csak annyi, amennyit a keringtető szivattyú és a vezérlés fogyaszt – ismertette Kukoricza János.

Alföldi talajtani kutatásokra alapozva a térségben agyagrétegbe helyezik el a földalatti csőrendszert, amely átlagosan 15 Celsius fokon tartja a benne keringő vizet. Ezt a hőmérsékletet átveszik az épület külső falai, így akár karácsonykor is csupán néhány fokot kell a hagyományos fűtéssel rásegíteni ahhoz, hogy kellemes hőérzetük legyen a házban tartózkodóknak – mondta a feltaláló. A rendszer bármilyen talajviszonyok között alkalmazható, csak mérésekkel meg kell határozni melyik az a talajréteg ahol legoptimálisabb a földalatti csőrendszer elhelyezése, írja a hvg.hu.

Ajánlott tartalom

Meddig tart az ingyen napelemek osztogatása? Hamarosan vége a pályázatnak

Legközelebb 2022 őszén lehet majd pályázni, igaz, egy másik programban továbbra is kiépíthető napelemes rendszer.

3 hozzászólás

 1. Ebbe mit kellett levédetni? Ez a gondolat már megfordult 5 éves koromban is bennem. Nem kell hozzá sok ész. Aki járt már valaha pincébe, biztos megfordult a fejébe, hogy mitől van ott 10-12 °C télen is, ebből kiindulva a hasznosításán is biztos sokan gondolkodtak. Gondoltak is, hisz ott a talajszonda, talaj kollektor, spirál kollektor, földhőkosár, stb.

  Kukoricza János rendszerével csak egy probléma van, hogy csak szendvicsszerkezetű fal esetén alkalmazható. Ha a belső falamat akarom fűteni, azt a falat ami elvileg csekély hőszigeteléssel rendelkezik, nem fog menni, ugyanis legyen akár 15 °C a fűtővíz, a falamat hűteni fogja, nem fűteni, főleg, ha jókora szigetelés van a fal előtt. Ha meg nincs szigetelés, akkor meg inkább arra érdemes költeni. Persze a téli-nyári gumihoz hasonlító (mindenre jó, de igazán semmire se :)) Porotherm falaknál talán még segíthet, csak akkor nem szabad rá nagy szigetelés tenni, mert akkor a fűtés könnyen átmehet hűtésbe.
  Falhűtésre meg minden további nélkül felhasználható.

 2. Ha nem csak keringeti a rendszert, hanem a földalatti csővezetéket egy padlófűtéssel köti össze, egy légkondi alkatrészeinek közbeiktatásával önálló fűtésnek is jó.
  Sima hőszivattyús rendszer.
  ha van hely a telken, akkor meg egyszerűen földházat kell építeni. Építési költségben annyiba kerül, mintha pinceszintet építene az ember földszint helyett, ami kb. 15-20% többletköltség négyzetméterenként.

 3. “legoptimálisabb”, “találmány” ez már nekem kicsit sok…
  Itt mindenki csak az MTI híreket olvassa, s veszi át korrektúra nélkül?