Kompenzálják a napelemadót

A kecskeméti önkormányzat kompenzációs támogatást nyújt a telepített napelemekre – döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés.

A kecskeméti képviselő-testület legutóbbi ülésén az LMP-s Falusi Norbert azt indítványozta, hogy a önkormányzat kompenzálja a napelemre kivetett adót, ezzel is segítve a megújuló energiaforrásokat használó helyi családokat, kis- és közepes vállalkozásokat.

Az LMP-s képviselő javaslatában emlékeztetett: az országgyűlés többsége a napelemet a „jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával.

– Szakértők jelentős része, a fenntarthatóságért elkötelezett civil szervezetek, egyes pártok és néhány Fideszes országgyűlési képviselő is kifejezte, hogy ez a döntés átgondolatlan és hibás. A parlamenti döntést követően 2015. január 1-jétől kilónként 114 forint termékdíjat kell fizetni a napelemek után. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 2kW-os – egy családi házra átlagos méretezéssel telepített – napelem mező súlya 150 kilogramm, így a zöldenergia fejlesztésért fizetendő környezetvédelmi termékdíj 17 ezer forint. Szemléltető példaként meg kell említeni, hogy a sósavat, vagy savas gélt, illetve ólmot tartalmazó akkumulátorok után csak 57 forint/kilogramm termékdíjat kell fizetni, míg a napelemek fő alkotóeleme az üveg és az alumínium – írta le indítványában Falusi Norbert.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan a város helyi építési szabályzata kimondja, hogy törekedni kell az épületek energiaellátásánál a megújuló energiák minél szélesebb körű alkalmazására, ugyanakkor a jogszabály sok korlátozást tartalmaz a napelem telepítésére, a szélenergia, hőszivattyú és a biogáz felhasználására is.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.