Komposztálás Székesfehérváron és a Velencei-tónál

Komposztálási programot indított el a Gaja Környezetvédő Egyesület Székesfehérvár egyik városrészében, valamint több Velencei-tó parti településen; a projekt megvalósítására 8 millió forintot nyert a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán.

Gárdonyi László, a Kötháló tanácsadó iroda vezetője szerint a programba 300 családot vontak, illetve vonnak be Székesfehérvár családi házas, úgynevezett Vezér utcák városrészében, valamint Dinnyésen, Agárdon, Gárdonyban és Velencén. A Gaja Környezetvédő Egyesület programjába jelentkezőknek rövid szakmai képzést tartanak, kiadvánnyal, weblappal és oktatófilmmel segítik őket a komposztálás tudnivalóinak elsajátításában. Továbbá térítésmentesen biztosítanak nekik egy újrahasznosított műanyagból, valamint egy fából készült komposztkeretet, s évente két-három alkalommal professzionális ágaprító gép használatát is lehetővé teszik számukra. A programba bekapcsolódók vállalják, hogy öt évig ezzel a környezetbarát módszerrel hasznosítják az ingatlanukon keletkezett zöldhulladékot.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.